Madoff krijgt 150 jaar

Samenleving
maandag, 29 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bernard Madoff is op maandag 29 juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar voor het opzetten van een piramidespel, dat de levens van duizenden beleggers in de hele wereld heeft verwoest.
In de rechtszaal in Manhattan steeg gejuich op toen rechter Denny Chin uitspraak deed. Madoff moet zes maal langer de cel in dan de vroegere topmannen van WorldCom en Enron, die zich eveneens schuldig hadden gemaakt aan zwendel. “De misdaden van Madoff waren bijzonder ernstig,” zei rechter Chin. “Ik heb niet het gevoel dat hij alles heeft gedaan wat hij kon of alles heeft gezegd dat hij weet.”
De lengte van de straf betekent dat de voormalige president van schermenbeurs Nasdaq de rest van zijn leven zal moeten slijten in een zwaarbewaakte gevangenis, temidden van moordenaars en verkrachters. De advocaat van Madoff had betoogd dat een strafmaat van twaalf jaar hoog genoeg zou zijn.
Tijdens de rechtszaak had Madoff zich tot zijn slachtoffers gewend en gezegd dat het hem speet, maar hij gaf toe dat hij niet vergeven kon worden. “Ik kan me niet verontschuldigen voor mijn gedrag. Hoe harder ik probeerde eruit te komen, des te dieper raakte ik verstrikt in het gat dat ik voor mezelf had gegraven. Ik weigerde toe te geven dat ik voor het eerst in mijn leven had gefaald.”
Bron(nen): Financial Times