Steeds meer EU-landen staken gebruik vaccin AstraZeneca

Steeds meer EU-lidstaten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Zweden en Letland volgden dinsdag het voorbeeld van landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

De landen willen zeker weten dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Onderzoek moet duidelijk maken of er een verband tussen de klachten en het vaccin is.

Eerder liet ook Cyprus al weten het vaccin voorlopig op de plank te laten liggen. De eilandstaat wil van de Europese toezichthouder EMA horen hoe het nu verder moet. Cyprus is ook van plan 50.000 doses te kopen van het Russische vaccin Spoetnik-V, maar wacht nog wel tot op Europees niveau groen licht is gegeven voor het gebruik.

Niet alle EU-landen vinden het zinvol om het gebruik van het vaccin stil te leggen. België liet weten dat het vaccineren doorgaat. Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen.