De nieuwe wereldburger spreekt prima Nederlands

Samenleving
dinsdag, 16 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Gisteren mocht Rick Nieman van het RTL-Nieuws kort de Britse vice-premier Nick Clegg interviewen. 'We gaan het in het Nederlands proberen.' Dat lukt wonderwel. De Britse vice-premier spreekt vrijwel accentloos Nederlands. Dat heeft hij te danken aan zijn Nederlandse moeder, Hermance van den Wall Bake. Clegg werd tweetalig opgevoed en spreekt daarnaast ook Duits, Spaans en Frans. Bovendien stroomt er dankzij zijn vader, een kwart Russisch bloed door zijn aderen. Toen het er tijdens de Britse verkiezingen heet aan toeging, vond de rechtse pers het nodig zijn Brits-zijn ter discussie te stellen: 'Clegg is by blood the least British leader of a British political party.' In de felle commentaren die volgden, werd o.m. gewezen op de on-Britse afkomst van de Queen en haar Griekse man, die als Phillipos werd geboren op Korfoe... Zou Clegg eigenlijk een dubbel paspoort hebben?
En dan de Albanese minister van Binnenlandse Zaken, Lulzim Basha heet hij. Vanwege het wegvallen van de visumplicht voor Albanezen in Europa bezocht Saskia Dekkers hem namens Nieuwsuur. Ook hij spreekt prima Nederlands. Na een studie rechten in Utrecht werkte hij voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Daarna keerde hij terug naar Albanië (misschien wel net zo handig als je voornaam Lulzim is, dat heeft in het Albanees ongetwijfeld een betere bijklank...). Sinds 2007 maakt hij deel uit van de Albanese regering.
In het interview benadrukt Basha hoe belangrijk het voor studenten en het bedrijfsleven kan zijn om vrij door Europa te kunnen reizen, zonder elke keer een visum te moeten aanvragen. Hij spreekt daarbij ongetwijfeld uit ervaring. Toen de EU-ministers vorige week besloten Albanië en Bosnië op te nemen in het Schengen-gebied, vond de Nederlandse regering het nodig om alvast van het meest negatieve scenario uit te gaan. Minister Gert Leers bedong een voorbehoud bij de Europese Commissie: bij te veel misstanden (zoals illegale arbeid) kan de grens weer gesloten worden. 
Basha spreekt in het interview trouwens van 'Europese waardigheid'. De Nederlandse regering kan hem vast wel uitleggen wat dat inhoudt.
Bron(nen): RTL Nieuwsuur