Na 25 jaar in de dodencel onschuldig, dus vrij

Hij is nu 64, Glenn Ford en 30 jaar geleden werd hij opgepakt omdat hij Isadore Rozeman, de juwelier waar hij soms wel eens werkte, zou hebben vermoord. Hij kon haar niet hebben vermoord, omdat hij op het moment van de moord (bewijsbaar) ergens anders was. Maar de (geheel blanke) rechtbank en jury veroordeelden de zwarte Ford toch. Hij kreeg de doodstraf en belandde in de dodencel. Omdat het bewijs ernstig rammelde werd de straf niet voltrokken, maar herzien werd hij ook niet. Tot een rechter gisteren besloot dat het vonnis nietig moest worden verklaard en dat Ford onmiddellijk vrij moest komen. Hij was niet echt blij, want 30 jaar van zijn leven - 'zo niet mijn hele leven' - is voorbij. Hij heeft zijn kinderen niet zien opgroeien en heeft inmiddels kleinkinderen. Volgens de Amerikaanse wet zal hij ongeveer 200.000 euro krijgen als conpensatie voor het feit dat zijn leven is afgepakt lead

Bron(nen):   BBC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  En dit is een goed voordeel waarom het Amerikaans rechtssysteem rammelt, met de juryrechtspraak en het vechtsysteem, advocaat versus het OM en niet het primair doel waarheidsvinding zoals in Nederland.

  • André Somers

   Ook in Nederland gaat het nog wel eens fout…

   Ik begrijp overigens niet dat de vergoeding maar 200k$ is. Voor de meest onbenullige dingen worden in de VS miljoenenclaims toegewezen, en kan krijg je voor 30 jaar onterechte cel maar 200k toegekend. Niet dat welk bedrag ook dit goed kan maken…

   (in antwoord op Dutchy)
   • Volledig

    Heel krom, maar de federale staten hebben zich hier voor ingedekt door het wettelijk vast te leggen. Hij kan nog wel rechtszaken starten tegen de rechter, de D.A. etc. maar dit komt dan niet uit de kas van de staat.

    (in antwoord op André Somers)
 2. Kitty vI

  Als de jury aantoonbaar fout zat, dan verdienen zij een celstraf

 3. Kees Cornelder

  De enige reden om tegen de doodstraf te zijn is dit: na het voltrekken van zo’n (altijd) dramatisch vonnis bestaat er geen enkele mogelijkheid om bij geconstateerd falen in de waarheidsvinding waarop het voltrokken doodvonnis was gebaseerd tot daadwerkelijke correctie over te gaan aangezien de ooit veroordeelde simpelweg d o o d is. That’s all folks.

Reacties niet toegestaan