Coronadeskundigen: hete herfst dreigt

Het zal niet zo snel gaan als na de vorige zomer, maar de kans dat het aantal besmettingen na de zomer stijgt is heel groot, zeker vanwege de deltavariant en andere varianten die mogelijk nog ontstaan.

Deskundigen verwachten met name in bepaalde wijken of dorpen waar de vaccinatiegraad laag is een opleving. ,,Het wordt spannend of mensen bereid zijn zich aan de maatregelen te houden als ze al gevaccineerd zijn", zegt Dick Willems, medisch ethicus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen het AD.

Er zal ook spanning ontstaan als ziekenhuisbedden bezet worden gehouden door ongevaccineerden, zodat operaties weer moeten worden uitgesteld.

,,Juist bij die kwetsbare mensen van wie de zorg al is uitgesteld, schuilt volgens mij het grootste gevaar'', zegt Willems. ,,Je kunt niet eindeloos blijven uitstellen, omdat ziekenhuizen wéér vollopen met coronapatiënten." Dat laatste zou bovendien tot spanningen kunnen leiden tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.

,,Stel dat jouw operatie wordt uitgesteld omdat iemand die niet gevaccineerd is een coronabed bezet houdt. Dat geeft weer nieuwe spanningen", zo stelt een Haagse ingewijde. Hoogleraar psychologie Paul van Lange (Vrije Universiteit Amsterdam) waarschuwt daar ook voor. ,,Veel gevaccineerden willen best wel ruimte geven aan niet-gevaccineerden. Maar als je je herhaaldelijk 'slachtoffer' voelt van maatregelen die je zelf niet veroorzaakt, dan ligt polarisatie heel sterk op de loer."

Bron(nen):   AD