Waarom Japanners niet gauw in paniek raken (niet door de cultuur…)

Dat komt niet door de Japanse cultuur, zegt Ype Poortinga, hoogleraar crossculturele psychologie aan de Universiteit van Tilburg in de Volkskrant. ‘Niet de volksaard, maar de situatie is het meest bepalend.’ Volgens hem heeft de kalme reactie van de Japanners vooral te maken met hun goede voorbereiding op rampen. Ze zijn opgegroeid met instructies voor aardbevingen en tsunami’s.
Guita Winkel, hoogleraar Japanse antropologie: ‘Bij een ramp moet je rustig blijven, dat is beter voor iedereen. Dat leren ze al op de basisschool.’
Japanners zijn getraind op aardbevingen en tsunami’s, maar niet op het gevaar van radioactieve straling. ‘Als dewind straks richting Tokio staat, dan zullen de inwoners dat als een gevaar zien’, zegt massapsycholoog Hans van de Sande. ‘ Die straling zie je niet. Die moet gemeten worden en dat duurt wel even. Maar voor die tijd willen de mensen weten waar ze aan toe zijn. Ze wenden zich daarom tot elkaar.’ In zulke situaties kunnen geruchten ontstaan. ‘ Dan is iemands neef opeens stralingsdeskundige en die heeft gezegd dat je binnen drie weken kanker kunt krijgen.’
Als de inwoners van Tokio elkaars geruchten geloven, zullen ze op grote schaal de stad verlaten, voorspelt Van de Sande. ‘ Dat zal niet gebeuren op de panische, apocalyptische manier die wij ons daarbij voorstellen, maar juist heel rustig. Er zullen opstoppingen komen en er zal gebrek aan benzine zijn, maar iedereen heeft eindeloos veel geduld’, meent Van de Sande.
Er komt wel steeds meer woede bij de slachtoffers. Over de gebrekkige reactie van de overheid, en over het groeiende vermoeden dat de ramp erger is, omdat de overheid laks was met de veiligiheid.

  

 
  

 
  

   

   

   

 

Bron(nen):   NPR  De Volkskrant