Kadavers langs de N302

De afgelopen week, toen we zaterdagnacht de klok een uur vooruit zetten vanwege de zomertijd, was het aantal kadavers langs de N302 tussen Harderwijk en Kootwijk extra groot. De autoweg is voor wild sowieso al een van de gevaarlijkste wegen van Nederland (700 dode wilde dieren per jaar). Maar in de eerste week van de zomertijd is het er een waar slagveld, evenals bij het ingaan van de wintertijd. Want in de ochtendspits, als de auto’s op pad gaan, keren de dieren terug van hun zoektocht naar voedsel terug naar het bos.
In heel Gelderland worden jaarlijks bijna tweeduizend dieren doodgereden, meldt NRC Handelsblad. En misschien wel meer. Lang niet alle automobilisten melden dat ze een dier hebben aangereden. Volgens de NRC gaat het om zo’n twaalfhonderd reeën, vijfhonderd wilde zwijnen, honderd edelherten en damherten, en zo’n honderd dassen.
De boswachter die de kadavers van de weg haalt, zegt dat we er niet sentimenteel over hoeven te doen. Op de Veluwe worden nu eenmaal ook veel dieren afgeschoten om de wildstand op peil te houden. Maar toch: als hij vijf wilde zwijnen vindt, die soms honderd meter zijn meegesleurd, en aangereden met 130 kilometer per uur, dan kan hij er niet bij dat automobilisten boos zijn op de dieren.
Een klap tussen een auto en een edelhert kan hard aankomen. Laatst trof de boswachter een hert op de motorkap. Het gewei lag op de achterbank van de auto, het was rakelings langs de bestuurder van de auto gegaan.
Minder hard rijden helpt. Als er zestig in plaats van tachtig kilometer per uur wordt gereden, neemt het aantal aanrijdingen met 80 procent af.

Bron(nen):   NRC Handelsblad (betaald on line)