Psychiater: Breivik nog even verknipt en gevaarlijk

De Noorse terrorist Anders Breivik is nog net zo gevaarlijk en verknipt als elf jaar geleden, toen hij 77 mensen vermoordde. Psychiater Randi Rosenqvist zei dit op de tweede dag van de rechtszaak waarin Breivik om voorwaardelijke vrijlating vraagt.

Breivik (42) bracht dinsdag op de eerste dag van de hoorzitting de Hitlergroet en had rechts-extremistische boodschappen in zijn hand. Hij beweerde tijdens die zitting dat hij online werd geradicaliseerd door rechtse extremisten en was „gehersenspoeld” om de aanslag te plegen. Hij zei te blijven vechten voor witte suprematie en nationaalsocialisme, maar dan wel op een vreedzame manier.

Breivik liet op 22 juli 2011 een autobom afgaan in de Noorse hoofdstad Oslo, waarmee hij acht mensen doodde. Daarna ging hij naar het eiland Utoya en schoot daar 69 mensen dood. Op het eiland waren vooral tieners aanwezig voor een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Hij werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar cel, wat kan worden verlengd zolang hij als een gevaar wordt beschouwd.