Met deze tips houd je een bos bloemen zo lang mogelijk mooi

Een bos bloemen fleurt je huiskamer op. Maar na verloop van tijd verandert de frisse kleurenpracht in een slap, stinkend hoopje verdriet. Let op de basiscondities voor een lang bloemenleven: water, eten, temperatuur en bacteriegroei. Zo geniet je langer van het fleurige boeket.

 1. Water
  Schoon drinkwater is essentieel voor alles wat leeft. Snij de stelen in een hoek van 45 graden af, zodat ze een groter oppervlak hebben om water op te nemen. Ook staan ze dan niet plat op de bodem van de vaas. Ververs het water elke drie dagen en haal bladeren van de steel, zeker als ze in het water hangen.
 2. Voedsel
  Ook bloemen hebben eten nodig. Planten halen energie uit fotosynthese. Dit proces is verstoord bij afgesneden bloemen. Voeg circa twee theelepels suiker per liter water toe om de hongerige steeltjes te voeden. Je kunt ook een scheut frisdrank erbij gieten. Als het maar suiker bevat.
 3. Geef bacteriën geen kans
  Niet alleen wij en bloemen houden van suiker, bacteriën vinden het zoete goedje ook heerlijk. Twee eetlepels azijn per liter water werkt uitstekend daartegen.
 4. Temperatuur
  Hoe warmer de omgeving, hoe sneller de bloemen verwelken. Zet de vaas dus niet in direct zonlicht of dichtbij warme apparaten. Koud water uit de koelkast of het toevoegen van ijsblokjes verlengt de levensduur. Bloemisten zetten hun bloemen 's nachts in de koeling.
 5. Niet bij fruit
  Let goed op dat je bloemen uit de buurt van fruit houdt. Rijp fruit geeft ethyleengas af. Onder invloed van ethyleen rijpen andere stukken fruit ook sneller. Ditzelfde geldt voor bloemen. Zorg dus dat er geen fruitschaal vlakbij de bloemenvaas staat.

Bron(nen):   Popsci