Schatzoekers zeggen SS-goud te hebben gevonden

Schatzoekers zijn op zoek zijn naar nazi-goud dat in de oorlog zou zijn begraven op het terrein van een Pools paleis dat toen dienstdeed als SS-bordeel. Ze zeggen dat ze er bijna zeker van zijn dat ze een deel van de schat hebben gevonden.

Tomasz Gorski, een lid van de Silesian Bridge Foundation zegt dat het object was gelokaliseerd met een grondradar in de buurt van het 18e-eeuwse paleis van Minkowskie. Lokale media meldden dat het gaat om een metalen buis was van maximaal 1,5 m lang en 50 cm breed.

De stichting moet nu wachten op toestemming van de autoriteiten om het object op te graven, dat naar verluidt op een diepte van 3 meter ligt, uit angst dat de SS het mogelijk heeft beveiligd met explosieven. Gorski zei dat hij niet wist hoe lang het zou duren voordat het graven kon beginnen.

De stichting is op zoek naar goud dat is gestolen van de Reichsbank, de nazi-centrale bank, in Breslau en is verborgen in opdracht van Heinrich Himmler , de leider van de SS, in de laatste maanden van de oorlog.

"Op basis van wat we weten en wat we hebben onderzocht, denken we met 90 procent of misschien 100 procent zekerheid dat het een object is waar de deposito's van geroofd goud zich bevinden," zegt Gorski tegen de Times.

Hij zei dat de locatie werd geïdentificeerd aan de hand van informatie in het dagboek van een SS-officier. Volgens het dagboek werden geplunderd goud, kunst, kostbaarheden en religieuze voorwerpen opgeborgen in Neder-Silezië om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van het oprukkende Rode Leger.

Bron(nen):   Times