Der Spiegel: De Bruine Terreur

140 doden. Zoveel slachtoffers vielen er al door de hand van vreemdelingenhaters sinds de twee helften van Duitsland één natie werden. En daarmee kwam het latente bruine gevaar tot leven, met als resultaat een aanhoudende stroom politieke moorden, waarvan - zo schrijft Der Spiegel - wordt weggekeken, omdat Duisters het eng vinden dat het zo manifest in hun midden is. Vreemdelingenhaat, netjes verpakt, zoals bij de bezoekjes van Geert Wilders, of rauwer bij de aanhoudende moordpartijen op vreemdelingen.

Het netwerk dat nu is blootgelegd, en dat minstens 10 slachtoffers maakte, bestond volgens Der Spiegel, niet uit 3 mensen, zoals de autoriteiten eerst wilden doen geloven, en niet uit 6, zoals ze nu zeggen, maar uit tientallen mensen. De geheime dienst moet geweten hebben wie de mensen waren die 14 jaar en hun gang konden gaan en regelmatig Turken doodden.

Het verhaal van Der Spiegel - dat nog niet online staat - bevat ook een tijdslijn, met de doden per jaar. Zwartste jaar 1992, toen 24 doden vielen, onder meer bij een brandstichting in een huis van een Turks gezin.
Het gezag van de Duitse staat wordt continu getart door de Bruine Dreiging, zegt Der Spiegel. 'Maar wij, de Duitsers, willen het niet weten.'