5 weetjes over Kerstmis, kennis om straks de familie mee te verrassen

1. De geboorte van Jezus, die vandaag wordt gevierd, vond in ieder geval niet plaats in december. Ook in Palestina liggen de herdertjes niet bij nachten midden in de winter. De kerk plakte in de 4de eeuw, toen werd besloten dat de geboorte van Jezus een feestje waard was, Kerstmis over een bestaand feest dat de zonnewende vierde.

2. De Christmas Truce of 1914 was een plaatselijke wapenstilstand in de loopgraven van Noord-Frankrijk. Duitsers, Engelsen en Fransen kwamen even uit hun schuilplaatsen om samen Kerst te vieren. Daarna gingen ze verder met elkaar naar het leven staan.

3. Dat Santa Claus in een slee, getrokken door rendieren, langs de hemel trekt is afkomstig uit een boek uit 1819, die dat kunstje deed verrichten door Sinterklaas, maar dan in de VS

4. Al voor er Christenen bestonden was er een Germaans gebruik om rond deze tijd glimmende dingen in dennen - die nooit hun naalden verliezen, te hangen. IN de 17e eeuw ontstond in Duitsland het gebruik om de boom van buiten naar binnen te halen. En toen de Duitse Prins Albert trouwde met Victoria nam hij het gebruik mee naar het machtigste land ter wereld van dat moment. De mensen rond de troon deden de koningin graag na, met haar boom in huis. En de rest is geschiedenis.

5. De eerste kerststal dateert van 1224 toen Fransiscus het verhaal van de geboorte extra lading wilde geven door het na e spelen, met dieren en al. Het bleek een aanstekelijk idee.

Bron(nen):   Time Magazine