‘Bemanning aan de drank terwijl Sewol zonk’

Sommige bemanningsleden van het Zuid-Koreaanse rampschip Sewol dronken bier terwijl het vaartuig kapseisde. Dat verklaarde een scheepstechnicus die in het Aziatische land voor de rechter staat, berichtten Zuid-Koreaanse media. Door de scheepsramp kwamen honderden mensen om het leven, onder wie veel kinderen.

De man vertelde bier te hebben gedronken met een collega terwijl de ramp zich voltrok. ,,We namen een slokje om te kalmeren'', stelde de technicus, die wordt verdacht van nalatigheid. De verklaring viel slecht bij sommige familieleden van slachtoffers. ,,Wil je nu ook een biertje?'', hoonde een van de nabestaanden.

De 15 bemanningsleden die zich voor de rechter moeten verantwoorden, riepen al eerder de toorn van nabestaanden over zich af. Zo bleken ze zonder uitzondering te hebben gedacht dat niet zij, maar de kustwacht verantwoordelijk was voor het redden van opvarenden.

Leidinggevende bemanningsleden, onder wie de kapitein, riskeren zware straffen voor hun rol in de scheepsramp. Ze verlieten volgens aanklagers het schip, terwijl passagiers juist was verteld dat ze in hun hutten moesten blijven. Vooral veel jongeren zouden daardoor in hun kajuiten zijn verdronken.