7 dingen die je nog niet wist over gourmetten

Samenleving
zondag, 25 december 2022 om 11:51
anp 459843140
Gourmetten, het is maar een rare gewoonte, zo met die pannetjes op tafel, waar komt het idee eigenlijk vandaan? En hoe ongezond is die lucht precies?
  1. Vleesindustrie
    We hebben ons in de jaren 70 massaal laten verleiden door de vleesindustrie. In die tijd was kaasfonduen erg populair. Daarom besloten het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf met een tegencampagne te komen om in plaats van kaas vlees te gaan bereiden op tafel. Onder de slogan ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’ stapte Nederland massaal over op het gourmetten.
  2. Vooral in het zuiden
    Volgens een onderzoek van Plus uit 2015 zou 80 procent van de Nederlanders gourmetten met kerst. In het zuiden komen de gourmetpannetjes bij de helft van de mensen twee tot vijf keer per jaar op tafel. In de rest van het land geldt dat voor ongeveer 40 procent van de mensen.
  3. Vleesvervangers in het westen
    Er gaat vooral vlees op de grilplaat, maar ook groente, ei en stokbrood. In het westen van het land komen de meeste vleesvervangers in de pannetjes terecht.
  4. Na twee uur weg
    Helaas zitten er eigenlijk al na twee uur te veel bacteriën op vlees om het nog langer te bewaren. Het beste gooi je het overgebleven vlees dus gewoon weg na het eten. Als je slim bent, laat je een deel in de koelkast en haal je dat pas tevoorschijn als de tafel leeg is.
  5. Prikkende ogen
    Prikkende ogen, een geïrriteerde keel, gourmetten is ook afzien. Dat komt door de grote hoeveelheid fijnstof die vrijkomt tijdens het bakken. Er hangt natuurlijk ook geen afzuigkap boven je pannetjes om de rook af te voeren.
  6. Dode vogeltjes
    Heb je een vogel in huis dan kun je die beter even in een andere kamer parkeren. Hij kan namelijk erg benauwd raken of zelfs overlijden door de stof polytetraflorethyleen die vrijkomt als je een antiaanbaklaag te hard verhit.
  7. Stankangst
    Het grootste nadeel van gourmetten is ongetwijfeld de stank. Een week later kun je nog steeds ruiken dat je de pannetjes aan hebt gehad. Je huis, je kleding, je haar, alles geeft die doordringende geur af. En gek genoeg, is dat voor de helft van de Nederlanders zo erg dat ze na het gourmetten nergens meer heen durven omdat ze denken dat ze heel erg stinken.
Bron(nen): RTL Nieuws