‘Qatar faalt in aanpak uitbuiting arbeiders’

De overheid van Qatar loopt hopeloos achter in haar pogingen een eind te maken aan het misbruik van werknemers. Migranten die bijvoorbeeld stadions bouwen voor het WK voetbal in 2022, worden nog altijd uitgebuit, krijgen te laat hun geld en werken onder gevaarlijke omstandigheden.

Dat schrijft Amnesty International in een rapport. In mei kondigde de overheid een serie maatregelen aan om de misstanden aan te pakken, maar daar is volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks iets van terechtgekomen. ,,Onmiddellijke actie is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat dat we straks geen WK hebben dat gebouwd is dankzij dwangarbeid en uitbuiting", waarschuwt Sherif Elsayed-Ali van Amnesty.

Vorig jaar kwam aan het licht dat bij de bouw van de stadions mensen waren gestorven aan hartinfarcten en door arbeidsongevallen. Volgens de Britse krant The Guardian kwamen alleen al tussen 4 juni en 8 augustus vorig jaar 44 arbeiders om. Ook met de huisvesting van de werknemers uit vooral India, Nepal, Pakistan en Bangladesh was het slecht gesteld.