Tweederde van de bazen houdt personeel in de gaten

Cameratoezicht, afluisteren van telefoongesprekken, het lezen van emails van medewerkers, recherchebureaus, casemanagers en fishing expeditions. Bedrijven zetten steeds meer middelen in om hun werknemers te controleren en desgewenst weg te werken. Ze lappen daarbij regelmatig de privacywetgeving aan hun laars, gesteund door rechters die onrechtmatig bewijs in ontslagzaken gemakkelijk accepteren. Dat blijkt uit een enquête onder 254 ondernemingsraden. Deze maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek van de masterclass onderzoeksjournalistiek van De Groene Amsterdammer.

Meer dan een derde van de werkgevers leest mee met e-mails van hun medewerkers en een op de tien werkgevers luistert mee met telefoongesprekken op de werkvloer. In 64 procent van de bedrijven hangen camera's. In minstens een op de vijf van die ondernemingen zijn geen afspraken gemaakt over hoe die camerabeelden worden gebruikt, terwijl dat wettelijk verplicht is. De camera's worden meestal opgehangen vanwege de veiligheid, maar worden ook vaak gebruikt om personeel te controleren.
Het bespioneren van medewerkers heeft in meerdere gevallen tot ontslag geleid. Zo werden een werknemer en zijn familie een half jaar afgeluisterd vanwege een onterechte verdenking van belangenverstrengeling en werd een andere werknemer geconfronteerd met foto's van hem en zijn partner die heimelijk door een re-integratiebureau werden gemaakt.

Het onderzoeksdossier wordt vanmiddag op de site van De Groene gepubliceerd, het nummer ligt vanaf morgen in de winkel.

Bron(nen):   De Groene Amsterdammer