Grenoble is de eerste Europese stad zonder reclame

Geen billboards maar bomen in het Zuid-Franse Grenoble. Het is de eerste grote Europese stad die binnenkort reclamevrij is, meldt de Volkskrant. Commerciële uitingen worden uit het straatbeeld verbannen. Wat nog wel mag zijn ideële boodschappen, bijvoorbeeld voor een goed doel of buurtfeest. De 'hoofdstad van de Alpen' heeft sinds maart een groene burgemeester. Hij wil de stad 'zachter en creatiever' maken met veel groen, openbaar vervoer en fietspaden. Grote billboards passen daar niet bij. De gemeente gebruikt twee uitspraken van Mad Men's Don Draper om te laten zien dat reclame gaat om valse beloftes en grote billboards achterhaald zijn. Draper zei eerst. 'Geluk is de geur van een nieuwe auto.' Maar ook: 'Geluk is verlost worden van angst, een bord langs de weg dat je inprent dat alles goed gaat, wat je ook doet.' Kinderen moeten worden beschermd tegen die valse beloftes en de plaatselijke middenstand kan wel wat hulp gebruiken tegen het commerciële geweld van grote bedrijven die een plek op een reclamebord kopen, aldus het gemeentebestuur. Het uitbannen van reclame werd mogelijk doordat het contract met exploitant JC Decaux per 1 januari afloopt.

Bron(nen):   Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Zou van mij hier ook mogen. We worden al continu gebombardeerd met reclame. Echter de reclame op tv kan je wegzappen, in de browser adblock, maar dat bord tegenover je huis doe je niets tegen…..

  • LiberaalRoyaal

   Reclameboorden kom je alleen in binnensteden en soms ook in lokale winkelstraten tegen. Dus dan is verhuizen naar een plek waar al dit verderfelijks niet voorkomt allicht een idee? Een voorstad, dorpje of platteland. Zat keus.

   (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan