Meer mensen tegen vuurwerk

Nu het december is geworden hoor je steeds meer knallen op straat en ook zijn de eerste vuurwerkincidenten al in het nieuws gekomen. Een Tilburgse Jack Russell is dit weekend omgekomen toen hij buiten aan een mortier snuffelde, een buis om zwaar vuurwerk mee af te steken. Het diertje was op slag dood, zijn baasje ontroostbaar en boos. Vlak voor het weekend gooide een groepje jongeren aangestoken vuurwerk door een rijdende tram. Het vuurwerk kwam onder een kinderwagen terecht. Het kindje bleef ongedeerd, de tram raakte beschadigd. In oktober kwam in Hoogvliet een kat om het leven door vuurwerk. Vuurwerk leidt niet alleen tot woede en verdriet, maar ook tot angst. Volgens een onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid voelt 60% van de Nederlanders angst als er in de buurt vuurwerk wordt afgestoken. Van 40% mag het afsteken van vuurwerk rond oud en nieuw verboden worden. Dat is niet zo verwonderlijk als blijkt dat 62% niet op een veilige afstand gaat staan tijdens het afsteken en 87% de instructies van het vuurwerk niet leest. Bijna 25% heeft op 1 januari last van zijn of haar oren, omdat maar 5% voor gehoorbescherming kiest terwijl 83% weet dat harde knallen tot gehoorschade kunnen leiden. Vorig jaar moesten na oud en nieuw 700 mensen behandeld worden op de Eerste Hulp. Het ging vooral om oogschade, brandwonden en gehoorschade.

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Zwarte piet is weer weg, dus nu weer verder met het het slopen van die andere traditie….

 2. marianne martens

  Vuurwerk zou absoluut moeten worden verboden, het is schadelijk voor gezondheid, ieder jaar belanden jongeren/ volwassenen zonder oog in het ziekenhuis of gaan zelfs dood aan het afsteken van deze prut, alle dieren zijn van slag, ouders zijn nerveus, baby’s krijsen zich gek. Het is van de zotte dat intellectuelen zoals oogartsen en chirurgen waarschuwen en er geen donder aangedaan wordt. In andere landen is het verboden waarom hier niet? Misschien wel omdat we nog heel dicht bij de Neanderthaler of Hotemetoot staan. Er is niets fatsoenlijks aan, verlies van geld, verlies van decorum ( gebogen over een fles met een watervuur erin ). Weg ermee.

  • harrr

   als ik zo in het leven stond als jou dan had ik al lang een vlinderbom in me neus gepropt een aangestoken.. man man.. wat een arremoe als je zooooo neerslachtig tegen de wereld aankijkt.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    je verwacht het vast niet maar sta toch redelijk vrolijk in het leven en kan best wel best wel genieten. Vraag me wel af hoe komt dat de vrouwen in mijn familie er geen bal aan vonden,je stond erbij en keek erna, je knettert net zoals een minutenlange scheet en weg is het weer. Nu, het enige is dat het afsteken van vuurwerk wel lekker ruikt. Vraag aan jou: Wat vind je er leuk aan? Ben oprecht benieuwd.
    Je kunt toch niet optimaal genieten als mens en dier er last van hebben?
    Ga anders met zijn allen op een booreiland staan om vuurwerk af te steken.

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     wat ik er leuk aan vind? Ik vind het mooi om mensen te zien genieten, Heb zelf ook wel eens vuurwerk, maar vind het geen doel op zich. Wat ik dan leuker vind is met mijn pre-WO2 melkbus harder te knallen dan het vuurwerk.. ,maar dat is hier een traditie 🙂

     Daarnaast heb ik mijn hele leven dieren gehad die er nooit last van hebben gehad.
     Zitten gewoon in de tuin , lopen los rond terwijl de hel losbreekt, boeit ze verder niet.
     Hou mijn katten ook beslist niet binnen, kan ook niet, want hier is het met oudjaar altijd een soort van cafe 🙂

     Waar ik NIET tegen kan is dat sommige idioten bv gooien met dat spul naar anderen (of dieren), maar idioten hou je toch wel en als zulken niet met vuuurwerk mogen rotzooien zoeken ze wel een andere manier om de boel te verstieren, want dat is een doel op zich

     Maar zoals met vele “issues in de maatschappij” moeten de velen die er WEL op een normale manier plezier aan beleven weer lijden onder een paar die er *last* van hebben en steevast wijzen naar een paar stuks uitschot wat linksom of rechtsom toch de boel wel vergalt

     Dit gaat ook op voor veel andere “leuke dingen”.. Er zijn mensen die last hebben van de vuurikorf vd buren dus moet er een verbod op komen, De bbq wordt ook al een probleem in sommige wijken omdat men er “last” van heeft. (en ze zelf waarschijnlijk vegetarier zijn)..

     Zuur en onverdraagzaamheid is voor zulke mensen een levensstijl lijkt het wel.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      nu begrijp ik je en bedankt voor het antwoord, ben het me je eens, het is jammer dat een kleine groep het vaak verpest. Onze dieren kunnen er in ieder geval niet tegen en de laatste week zijn hier een soort oorlogsknallen op en sneaky manier neergegooid in de buurt en een paar dagen voor nieuwjaar moet een van de honden valium of iets anders, vorig jaar kreeg hij een insult op 01.01 en viel in het water.

      (in antwoord op harrr)
  • RhodBerth

   Wintersport zou absoluut moeten worden verboden, het is schadelijk voor de gezondheid, ieder jaar belanden jongeren/ volwassenen met gebroken benen in het ziekenhuis of gaan zelfs dood door het afracen van de piste…. etc. etc.

   Kortom: wat een onzin. Moeten we alles gaan verbieden wat plezier en afleiding geeft en ook een risico heeft?

   Kinderen krijsen helemaal niet als je ze in bed laat liggen, dan blijven ze namelijk gewoon doorslapen. En huisdieren zorgen zelf ook voor overlast door poep en geblaf, en ook voor huisdieren zijn mensen bang. Dan gaan we die huisdieren toch ook niet afschaffen?

   Vuurwerk is leuk, brengt ons midden in de nacht allemaal op straat, dan wensen buren elkaar een gelukkig nieuw jaar en is er een hele amicale sfeer in Nederland. Dacht je echt dat we nog naar buiten zouden gaan als er geen vuurwerk zou zijn?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    uw mening geldt net als mijn kleine opmerkinginkje. Wat de wintersport betreft, best allemaal of moet ik nu mee gaan krijsen met de zwammers dat ze het zelf allemaal moeten betalen maar niet van mijn geld!!! De meest pietluttige opmerking ooit. Wel heeft heel veel van dit soort opmerkingen op WEL. Niet alleen ik maar velen met mij willen het verbieden. De bossen in dat is pas gezond. Vuurwerk wordt met mega- winsten verkocht vaak door onaangenaam volk. Maar wees gerust, het wordt niet verboden, er zal wel een lobbyist op schoot zitten bij een politiek figuur. Inderdaad vuurwerk is leuk als het wordt gecontroleerd. Prachtig vuurwerk gezien aan het IJ of is het EI?

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het gaat mij niet zozeer om de vraag of het wel of niet verboden wordt. Waar ik mij zorgen over maak is de groeiende tendens in de samenleving om alle risico’s uit te willen bannen en anderen hun plezier niet te gunnen. Zwarte Piet en vuurwerk zijn nog maar het begin. De samenleving gaat op deze manier een kant op die ik zeer zorgwekkend vind.

     Iemand kan vuurwerk verschrikkelijk vinden en toch tegen een verbod zijn, juist vanwege de redenen die ik geef.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      u heeft daar gelijk in. gun ieder zijn plezier en als hij/zij gelukkig of tevreden is doet het zien mij werkelijk deugt. Er gebeuren wel verschrikkelijke ongelukken met vuurwerk vooral bij jongeren, dat is treurig voor zijn/ haar toekomst.Degenen die zich ” te” gedragen, zijn regels voor die moeilijk worden nageleefd omdat de ” arme” politie eigenlijk van het platteland is verdwenen dan wel van kilometers ver moet komen.

      (in antwoord op RhodBerth)
 3. IwanovKapotjeplov

  Een probleem is dat het gebruikte vuurwerk in de loop de jaren steeds krachtiger is geworden. Natuurlijk betreft het illegaal vuurwerk, maar daar komt men op 1 of andere manier toch aan.

 4. kletsmajoor

  Het zou best leuk kunnen zijn -het was ooit ook best leuk- maar het is helemaal uit de hand gelopen. Hoe krijg je mensen zover om zich weer verantwoordelijk te gedragen? Ik zou het niet weten.

 5. vandehoedenderand

  Het is ook zo ongelooflijk dom. Vooral dat knalvuurwerk. Werkelijk voor stupide mensen zonder enig verstand.

  PANG!
  En dan?
  Als dat je plezier is, vraag ik me af wat voor leeg en zinloos leven je werkelijk leidt. Weg ermee. Hoe eerder, hoe beter.

  Siervuurwerk op afstand afgestoken door pro’s. Alla. Daar kan ik me nog wel in vinden. Maar dat domme knalvuurwerk… Schei nou uit.

  • RhodBerth

   Als jongere vond ik knalvuurwerk leuk. Nu snap ik het inderdaad ook niet meer. Maar als we alles moeten gaan verbieden wat ik niet leuk vind dan raak jij een hoop leuke dingen kwijt.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Ik haat verbieden net zo goed als u dat doet.

    Daarom rep ik er ook met geen woord over.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     “Weg ermee. Hoe eerder, hoe beter.” interpreteerde ik als ‘verbieden’, maar gelukkig zijn we het zo te zien eens!

     (in antwoord op vandehoedenderand)

Reacties niet toegestaan