Vuurwerk: komt er een einde aan een lange traditie?

Kunnen we zonder rotjes, pijltjes en voetzoekers met de jaarwisseling? Volgens een meerderheid van de Nederlanders wel. Uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel wat ziet in een vuurwerkverbod. Er wordt al jaren steeds minder vuurwerk verkocht. In 2011 kocht nog 29 procent van de Nederlanders vuurwerk, nu is dat nog maar 21 procent. Ingrid de Jong van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SVM) denkt dan ook dat de vuurwerktraditie langzaam zal verdwijnen. 'Steeds meer mensen vinden dat je er wel heel veel voor over moet hebben om deze traditie nog in stand te houden', zegt ze. Haar verwachting is dat de regels de komende jaren alleen maar strenger zullen worden. Ook komen er meer gemeentelijke vuurwerkshows om het particuliere afsteken te ontmoedigen. 'Je ziet in steeds meer plaatsen evenementen ontstaan waar vuurwerkshows worden georganiseerd, zoals in Amsterdam, Hilversum, Den Haag en Rotterdam', aldus De Jong. Geen vuurwerk zou in ieder geval flink schelen in de kosten. De schade alleen al aan particuliere eigendommen bedraagt tussen de 10 en 20 miljoen per jaar, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Schade aan gemeentelijke eigendommen kan oplopen tot honderdduizenden euro's per gemeente. Rotterdam kost het vuurwerk jaarlijks tussen de 400.000 en 700.000 euro per jaar.

Bron(nen):   Trouw      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Is er al een PVV-meldpunt? Voor boze vuurwerkliefhebbers? Want traditie en zo. En het land staat al in de uitverkoop…

  Voor mij hoeft het ook niet. Dat vuurwerk. En al helemaal niet het debiele geknal. En als de meerderheid het niet wil, dan moet daar iets mee gedaan worden. Professionele shows lijken me een prima oplossing.

  • Pietje_Precies

   Knallen professionele shows niet dan? Blijk je toch een gelegenheidsargument te hanteren. Handhaven van huidige wetgeving lijkt me een prima eerste stap.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Goh, echt. Nee, dat wist ik niet. Dat die shows knallen…

    Het scheelt nogal een slok op de borrel, of niet? Enkel een paar professionele shows om 24:00 uur of massa’s hersenloze tieners die niets beters te doen hebben dan dagenlang poolse bommen afsteken.

    Één vuurwerkshow in de buurt middernacht op oud en nieuw is prima. Maar dagenlang mortiergranaten door de straat zien vliegen is een ander ding. Met je gelegenheidsargument. Wat mij betreft worden er overigens óók geen vuurwerkshows gedaan, maar dan heb je de poppen waarschijnlijk aan het dansen. Dus moet je naar een middenweg zoeken. Een compromis. En dan kom je bij een show uit.

    Het is allemaal niet zo moeilijk, Pietje.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Pietje_Precies

     de Poolse bommen waren al illegaal, wat doet een totaalverbod er dan nog toe? Dat is gewoon burgertje pesten. Je verbiedt ook geen auto’s omdat er altijd mongolen zijn die halfbezopen achter het stuur iemand doodrijden…..mij interesseert dat vuurwerk echt geen hol, maar ik wil het recht houden om het af te steken.

     (in antwoord op vandehoedenderand)
    • D.

     Daar gaan we weer. Vraag aan een tegenstander van vuurwerk waarom hij of zij er tegen is, en binnen enkele seconden begint men over ‘Poolse bommen’, zware explosieven, mortiergranaten etc. Nogmaals, dat is allemaal al verboden. En zodra de gemeente die ‘Poolse bommen’, ‘mortiergranaten’ en zware explosieven met vrachtwagens naar binnen rijdt is het allemaal geen probleem? Staan duizenden mensen naar te kijken, en als er dan wat mis gaat?

     Los van dat alles, wat maakt u denken dat die ‘hersenloze tieners’ opeens geen ‘Poolse bommen’ meer af zullen gaan steken als het verbo…Nee wacht, het is al verboden!

     (in antwoord op vandehoedenderand)
  • D.

   Ochjee, afgeven op de PVV, en dan aankomen met ‘de meerderheid’…

   De meerderheid van de 1900 ondervraagden bedoelt u. De meerderheid is overigens net iets meer dan 50%, en vorig jaar was het net iets minder dan 50%. Die professionele shows zijn niet realistisch. Wie gaat dat betalen? Wie garandeert de veiligheid als er duizenden mensen staan te kijken naar zwaar explosief evenementenvuurwerk?

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. FritsB

  O ja, kijk maar op de Dagelijkse Standaard: “wij willen knallen”. En als je dan oppert dat het voor iederen mooier en vooral financieel beter is om professionele shows te geven, dan ben je een linksdraaiende fascist die het volk zijn pleziertjes wil afnemen.

  • Pietje_Precies

   Nou, er is niks mis met vuurwerk en de overlast komt vooral omdat het huidige verbod niet wordt gehandhaafd. (31 dec v.a. 18.00 toegestaan, legaal vuurwerk). De overlast komt vooral van vuurwerk wat illegaal is en op het verkeerde tijdstip wordt afgestoken.
   Het is niet voor iedereen mooier en beter om shows te geven. Dat stel je hier leuk, maar slaat nergens op. Ik steek elk jaar wat af en de volgende dag veeg ik de straat. Wat is het probleem? De tokkies zullen zich sowieso niks van het verbod aantrekken, dat doen ze immers nu al niet.
   Mensen die maar te pas en te onpas de verbodskaart trekken, hebben m.i. Wel wat totalitaire trekjes. Dat is inderdaad linksig, al is fascisme misschien wat vergezocht….

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Ik schreef “opperen”, niet verbieden. Ik geef af en toe in overweging dat een alternatief heel misschien voordelen zou kunnen bieden. De nuance wordt door fanaten doorgaans niet begrepen.
    Verbieden heeft geen zin zolang het vrijwel onmogelijk is om te handhaven. Maar het is als met zo vele ongewenst rakende zaken: haan we op de huidige voet verder, met schade in de miljoenen en overlast, dan komt er een moment dat de handel in vuurwerk verboden wordt. Dan hebben de kwaden het alweer voor de goeden verpest.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Pietje_Precies

     Nou, FritsB, ik verwacht dat het wel zal gaan zoals je zegt. Weer een verbod omdat de overheid “het beste weet wat goed voor ons is”…
     dat gedogen van illegaal vuurwerk slaat al jaren nergens op en de straffen zijn blijkbaar te licht om mensen op andere gedachten te brengen of de handhaving is te beperkt.
     ik vond het als kind superspannend om gewoon binnen de grenzen van de wet m’n vuurwerkdingetje te doen en mijn zoon ook. Daar is volgens mij niks mis mee. maar blijkbaar weten anderen wat beter voor ons is……

     (in antwoord op FritsB)
 3. mastermix38

  ik vindt dat dit puur onzin is elk jaar weer duikt dit op een vuurwerk verbod je kan de klok er op gelijk zetten wat een onzin wij bepalen zelf wel waar wij ons geld aan uit geven straks komt er zo,n vuurwerk show en daar moet je zeker ook geld aan uit geven Vuurwerk is Traditie en blijft Traditie

 4. Robin

  Nooit begrepen waarom (soft)drugs en vuurwerk steeds weer met verboden te maken krijgen terwijl alcohol gewoon beschikbaar is om elk jaar enorm veel dodelijke ellende te veroorzaken. Daar hoor je nooit iemand over.

Reacties niet toegestaan