Rutte: ‘Handen af van onze vrijheid’

Op verschillende plaatsen in het land demonstreerden mensen vanavond voor een van de grootste verworvenheden van de westerse samenleving, vrijheid van meningsuiting. Ze betuigden steun aan de slachtoffers van de aanslag door de tekst 'Je suis Charlie' te dragen of een pen in de lucht te houden. Alleen al op de Dam in Amsterdam kwamen 17 tot 18 duizend mensen bijeen. Zij begonnen rond 18 uur met een mars van het Franse consulaat naar de Dam. Ook in Groningen, Rotterdam en Den Haag waren duizenden mensen op de been. In Amsterdam waren onder andere premier Mark Rutte, staatssecretaris TeevenPvdA-leider Samsom, Kamerlid Marcouch en oud-politicus Frits Bolkestein aanwezig. De premier hield een warme toespraak over vrijheid. Hij zei onder meer: 'Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken' En: 'Handen af van onze vrijheid.' Rutte zei verder dat vrijheid niet altijd even gemakkelijk is. 'Want vrijheid is er niet alleen voor de aangename mening, de complimenten en de brave commentaren.' Volgens hem is vrijheid er ook voor bijtende spot. 'Dat is het wezen van de democratie en tegelijkertijd de kern van echte vrijheid.'  

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Klinkt al een soort “van gogh” deja vu.. die klinkt als een “pim” deja vu…….

  Glas storm plas…

 2. Twan

  Huichelaar!

 3. Glorix

  Als Rutte zegt : “Handen af van onze vrijheid”, moeten we ons ernstige zorgen maken. “Handen af van de hyptheekrenteaftrek”, “geen cent meer naar Griekenland”, “geen cent meer naar windmolens, want ze draaien op subsidie”, ” iedereen 1000 Euro” etc etc. Wat een clown is het toch. Dattie zichzelf nog in de spiegel aan kan kijken, maar hee… misschien heeft hij wel geen spiegelbeeld ?

  • vandehoedenderand

   Serieus? U gebruikt een topic over laf terrorisme om uw eigen gram te halen? Om te zeuren over loze beloftes van politici?

   Ik bedoel, prima. Vrijheid van meningsuiting en zo. Maar het is een beetje… Laag niveau, zeg maar.

   (in antwoord op Glorix)
 4. Vogelbeest

  En gaat hij ook iets DOEN? Islam verbieden of zo? Al die jongeren die de laatste 36 uur zitten te juichen op maroc.nl laten oppakken?

  Nee, hij doet NIETS.

  • Albert Bakker

   Evenwel nog steeds niets meegekregen over vrijheid van meningsuiting?

   Juichen over doodschieten mag, doodschieten zelf niet. Het ene is verwerpelijk en dodelijk voor henzelf het andere is strafbaar en dodelijk voor anderen. (Voor eventuele taalnazi’s ‘dodelijk’ is hier in twee betekenissen gebruikt, het ene letterlijk en het andere figuurlijk.)

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • harrr

    Het feit dat er zoveel mensen in ons land wonen die niet onvoorwaardelijk kiezen voor Nederland + bijbehorende culturele waarden + onze wetten is beangstigend.

    Maak een keuze: (trotse) Nederlander zijn, of opzouten naar die zandbak.

    Ik begrijp ook best wel dat ze daar geen uitkering krijgen, maar hoe diep ben je gezonken als je om het geld bij die “infidels” gaat inwonen?

    (Ik lees dat van 50 jihadí’s de uitkering is ingetrokken, lees niet dat er ook jihadi’s ontslagen zjin )

    (in antwoord op Albert Bakker)
 5. Frost

  De vrijheid die Rutte bedoeld is het geloven in de illusie dat vrijheid bestaat.

  • Albert Bakker

   Dat is een mistroostige parodie op het cynisme van een ongeneeslijke pessimist en niet eens clever verwoord ook nog.

   Maar ga maar eens een tijdje in een willekeurig islamitisch land wonen en kom dan nog maar eens terug met je diepzinnige bespiegelingen.

   (in antwoord op Frost)
  • harrr

   Vrijheid is een illusie die ons gegeven is door mensen die het WEL hebben………

   (in antwoord op Frost)
 6. Dead Silence

  Rutte: ‘Handen af van onze vrijheid’, en vervolgens gebeurt er helemaal niets. Praten, praten en nog eens praten, maar er gebeurt niets. Inhoudsloos, leeg. En ondertussen op weg naar de volgende aanslag, waarna we weer kunnen praten en praten en praten en er gebeurt niets. Kilometers stille tochten, bijeenkomsten….en er gebeurt niets. Behalve dat de kaner verder en verder om zich heen grijpt. En er gebeurt niets.

 7. RP Geniet

  Rutte bepaalt wat vrijheid is zeker binnen de Nederlandse politiek is hij de hoofdpersoon, wel of niet aan de handjes van de oude uitgerangeerde ex VVD politici, uw mijn vrijheid ergo als de 1e kamer in vrijheid besluit om voor vrije artsenkeuze te stemmen neemt hij de vrijheid om op ondemocratische wijze het NEE te torpederen als hem dit straks zo uitkomt.

Reacties niet toegestaan