Premier Japan: levens redden het belangrijkst

Het redden van de levens van de twee Japanners die door Islamitische Staat (IS) worden gegijzeld, is de eerste prioriteit van de Japanse regering. Dat zei premier Shinzo Abe dinsdag, nadat op internet beelden waren opgedoken waarin een gemaskerde IS-militant de twee dreigt te onthoofden.

IS eist in de video 200 miljoen dollar (173 miljoen euro) van de Japanse regering in ruil voor het leven van de twee. De gemaskerde man beweert dat Japan hetzelfde bedrag bijdraagt aan de strijd tegen IS. Abe benadrukte juist dat Japan alleen humanitaire hulp verleent: ,,Voedsel en medische hulp om mensen in de regio te redden die hun huis zijn kwijtgeraakt en vluchteling zijn geworden.''

Tegelijkertijd riep de Japanse premier de internationale gemeenschap op om ,,krachtig te reageren en samenwerken, zonder toe te geven aan terrorisme''. Op de vraag of hij van plan is losgeld te betalen, antwoordde hij slechts dat zijn regering ,,tot het uiterste zal gaan'' om de gijzelaars te redden.

Persoonlijke problemen

Een van de gijzelaars, Kenji Goto Jogo, is freelance journalist. Hij werkt voor diverse nieuwsmedia. De andere gegijzelde is de 43-jarige Haruna Yukawa. Wat hij in Irak of Syrië doet, is nogal onduidelijk. Wel bekend is dat hij grote persoonlijke problemen had voordat hij naar het oorlogsgebied afreisde.

Volgens familie en bekenden zag Yukawa de reis als een ,,laatste kans op succes’’. De afgelopen jaren verloor hij zijn vrouw aan kanker, ging hij failliet, leefde hij een tijdje op straat en probeerde hij zelfmoord te plegen door zijn genitaliën af te snijden. In Syrië sloot hij zich aan bij het Vrije Syrische Leger. Voor vertrek had hij plannen gemaakt om als consultant voor bedrijven in conflictgebieden te gaan werken, ook al had hij daar geen ervaring mee.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Guest

  Ah, een spion dus.

 2. Windows 8

  Als je daar bewust heen gaat, heb je wat mij betreft, geen recht meer op steun van je overheid. Sluit maar een goede verzekering af !
  Met die 200 miljoen kunnen en zullen IS honderden slachtoffers maken.

  • Apekool

   Helaas heb je gelijk: de schade die betalen gaat berokkenen zal in mensenlevens veel groter zijn.

   Hoeveel IED drones kan je maken met dat bedrag? Doe dat maar en stuur zwermen de straten van Raqqa in, dat is nog eens humanitaire hulp!

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    “Ons land mag nóg een naam afstrepen van de beruchte terreurlijst. Bij hetzelfde bombardement waarbij de 17-jarige Achraf al Jihad overleed, zou ook patatjihadist Soufian el Jelali zijn omgekomen. Of gesneuveld, zoals de Volkskrant het liever noemt.
    GS

    (in antwoord op Apekool)
 3. Windows 8

  Een nieuwe term voor Kenji : Suicide by IS

Reacties niet toegestaan