‘Niemand weet hoeveel Russische militairen er in Oekraïne zijn omgekomen’

'Niemand weet hoeveel militairen er in Oekraïne zijn omgekomen, omdat de waarheid niet meer lijkt te bestaan in Rusland,' zegt Ella Poljakova van Soldatenmoeders tegen de Volkskrant. Ze is in Nederland vanwege de première van de documentaire Lading-200, de codenaam waaronder gesneuvelde militairen worden teruggebracht naar Rusland. 'De hele samenleving is doordrenkt van leugenachtigheid. Iedereen ziet het, iedereen weet het, maar iedereen houdt zijn mond of liegt erover', gaat ze verder. Haar organisatie komt al ruim 20 jaar op voor de rechten van Russische soldaten. Door de oorlog met de Oekraïne is er veel veranderd, vertelt ze. 'Het conflict verdeelt Rusland. Sinds de Russische annexatie van het schiereiland Krim woedt er een burgeroorlog, vaak zelfs binnen gezinnen. Met een deel van mijn familie kan ik ook niet meer praten. Uit opiniepeilingen blijkt dat twee derde van de bevolking het eens is met de leus 'de Krim is van ons!' en zelfs bereid is daarvoor te vechten.' In augustus vorig jaar hoorde Soldatenmoeders voor het eerst dat er Russische militairen waren gesneuveld in Oekraïne, 'We hebben toen een lijst met namen van verdwenen militairen aan het leger voorgelegd, maar overal kregen we ontwijkende antwoorden.' Gek genoeg bellen er weinig ouders naar de organisatie. 'Tijdens de eerste oorlog in Tsjetsjenië kregen we iedere dag telefoontjes van moeders die op zoek waren naar hun zoons.' Volgens Poljakova durven ouders nu geen contact op te nemen. 'Wie kritiek levert op de oorlog in Oekraïne wordt afgeschilderd als een handlanger van de 'fascisten' in Kiev. Ouders zijn ook bang, omdat ze weten dat Soldatenmoeders wordt afgeluisterd en het e-mailverkeer wordt gecontroleerd. Wij worden voortdurend bedreigd door ultranationalisten, we hebben het gevoel dat we de hele tijd in de loopgraven aan het front zitten.' Maar de nabestaanden worden ook afgekocht. Zo zou de moeder van een gesneuvelde militair 5 miljoen roebel (bijna 70 duizend euro) hebben gekregen. Voor zwaargewonde militairen geldt volgens Poljakova een tarief van 3 miljoen roebel. 'Een mensenleven is niet veel waard in Rusland.'

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zonspotter Peter

  Tja, het is mij allang duidelijk wie hier de fascisten zijn. De waarheid bestaat trouwens helemaal niet. Wel eerlijkheid.

 2. Windows 8

  Die zijn er toch nooit geweest volgens Putin?

 3. Petercas

  Over aantallen gesneuvelde isisstrijders hebben we ook toch nooit wat vernomen,wel 60000 luchtaanvallen,waar schieten ze dan op??

 4. Burgermans

  Wat een schurk is Poetin toch. Hopelijk zal hij zich ooit voor zijn oorlogsmisdaden moeten verantwoorden en de straf krijgen die hij verdient.

Reacties niet toegestaan