Inwoners Oranje gepiepeld: ”Wij zijn niet tegen de komst van vluchtelingen, maar dit was een overvaltechniek”

Tegen alle afspraken in moest het Drentse dorp Oranje niet 700 maar 1.400 vluchtelingen opvangen. Dat mocht de staatssecretaris zelf komen uitleggen, want Oranje voelde zich gepiepeld. ''Wie stopt er nou 1.400 asielzoekers in een dorp van 150 bewoners?'', zegt een inwoner in een mooie reportage van het Dagblad van het Noorden vanmorgen. Hieronder de samenvatting. De dienstauto van staatssecretaris Dijkhoff van Justitie werd tegengehouden, toen hij dinsdagavond in Oranje weg wilde rijden. ''Als hij nou had gezegd: dit is voor een paar maanden, kunnen jullie daar mee leven, nou dan hadden een heleboel weer over hun hart gestreken. Maar dit was een overvaltactiek. Ik kreeg om zes uur een brief en om half acht was de bijeenkomst,” vertelt Jan Voortman. Hij heeft in zijn kwekerij een winkeltje ingericht, waar hij couscous verkoopt, kikkererwten, halwa en shampoo van de Action. Op een bord staan de Arabische vertalingen voor ‘goedemorgen', (moi) ‘goedemiddag' (moi), ‘goedenavond' (moi) en ‘tot ziens' (moi he). Voortman vertelt: ''We hebben dinsdagnacht tot drie uur op de brug gestaan. Omgeven door wel 65 agenten in vol ornaat en in burger. Om halfdrie kwam de burgemeester. Om te vertellen dat hij het vreselijk vond, en dat hij er niks aan kan doen. Dat vonden we heel goed van hem.” Bij diezelfde brug over het Oranjekanaal, staan nu de 38-jarige restauranthouder Hosam uit Damascus en mede-asielzoeker Saäd (30) de omgeving in zich op te nemen. Op 6 oktober kwam er een eind aan hun lange reis. Hosam vertelt dat hij via Turkije naar Griekenland reisde en daar voor zevenhonderd euro achterin een vrachtwagen naar Amsterdam reed. Na de treinrit naar Ter Apel kwam hij dinsdagavond met enige vertraging aan in Oranje. De uitgeprocedeerde Libische asielzoeker Nur en zijn vriend Regab (34) uit Aleppo verblijven al een hele tijd in Oranje. Ze zitten bij Voortman aan de koffie. Na vele jaren in Nederland hebben ze zoveel vrienden hier, maar zijn dat wel vrienden, vragen ze zich af. ''Ja hoor”, zegt Voortman en slaat lachend een arm om hem heen. ''Welkomwelkomwelkomwelkom!” Nur fronst zijn wenkbrauwen. ''Ik heb een hoop negativiteit gezien”, zegt hij. ''Maar dit is toch geen Afrikaans land in oorlog? Iedereen is toch een vreemdeling op deze aarde? Dat staat toch in de bijbel?”  

Bron(nen):   Dagblad van het Noorden (Blendle)      

24 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Iedereen is toch een vreemdeling op deze aarde? Dat staat toch in de bijbel?””
  Tegen dit argument kan inderdaad niks op. Meer, meer religekkies !!!

 2. Boven Jan

  Heel goed dat de bewoners van Oranje van zich hebben laten horen. Ze zijn behoorlijk geschrokken in Den Haag, blijkbaar werkt arrogantie niet meer. Ook ik ben voor opvang van (echte) vluchtelingen maar de communicatie en verdeling moet goed gebeuren. Je ziet overal in het land dat bewoners best openstaan voor vluchtelingenopvan, mits het maar op een correcte en open manier gaat. Kleine groepen van max 200 / 400 zodat ook geen escalaties plaats vinden. Dit bevordert integratie ook tov 1000+ op een bewonersaantal van 200-.

  • Allochtoon 2015

   ach ja en met wie hebben jullie geen problemen, al vanaf het begin, alleen maar klagen op de minderheden en alles waar jullie geen slaatje uit kunnen slaan, dus jullie mogen wel van een ander profiteren, kolonies erop nahouden, etc, maar een ander mag van jullie niets, met 2 maten meten niet ?

   (in antwoord op Boven Jan)
   • Boven Jan

    Wie bedoel je met ‘jullie’? Heb je mijn commentaar goed gelezen en begrepen? Je reactie raakt namelijk kant noch wal. Die bewoners hebben niet zozeer problemen met ‘minderheden’, die bewoners hebben problemen met het feit dat politici ze iets door de strot duwt. Het is dan heel gebruikelijk dat je protesteert.

    (in antwoord op Allochtoon 2015)
   • Heinz

    “jullie”

    Daar hoor jij niet bij? Dat dacht ik al…

    (in antwoord op Allochtoon 2015)
 3. Blargh

  ” Arabische vertalingen voor ‘goedemorgen’, (moi) ‘goedemiddag’ (moi), ‘goedenavond’ (moi) en ‘tot ziens’ (moi he)”
  Wat een rijke taal is me dat Arabisch.
  De hele dag = “moi” omdat ze de hele dag toch geen bal uitvoeren

  • Boven Jan

   Zo, en wat doet internetheld Blargh dan de hele dag naast WEL.nl flooden?

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Revalideren, en jij?

    (in antwoord op Boven Jan)
    • Boven Jan

     Voor de klas staan en in het weekend mijn huis verbouwen.

     Oprechte sterkte toegewenst met revalideren!

     Daarna hoop ik dat je wat meer nadenkt over wat je schrijft in plaats van kindermoordenaars bejubelen, altijd mekkeren en discussiefora flooden waardoor ze plat worden gegooid (zoals onlangs hier is gebeurd).

     (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      “plat worden gegooid”?

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Een tijd terug is disqus hier gedeactiveerd omdat het gedomineerd werd door een paar posters die niets anders deden dan hun dagelijkse grief dumpen. Nadat WEL zag dat de bezoekersaantallen terugliepen hebben ze het toch maar weer geactiveerd. Nu zie ik diezelfde mensen, evt met andere naam, terugkomen. Het is dus aftellen…

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Met J@nette en haar lijstjes heeft het dus niets te maken?

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Blargh

      3 ….2….1…. en nu ?

      (in antwoord op Boven Jan)
  • Calhoun84

   Maak je nou Groningers en Drentenaren belachelijk of Arabieren?

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Daar mag jij de hele dag over nadenken hoor …

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Ik was het al weer vergeten maar het blijft een grappige opmerking van je. Wel jammer dat je Groningers en Drentenaren als Arabieren ziet….

     (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Grappig dat u Groningers en Drentenaren verwart met Arabieren.

      Dhimmitude all the way?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      In dit geval ben jij degene die ze met elkaar verward. Ik heb in zowel in Groningen als in Arabische landen gewerkt dus ik weet het verschil wel tussen moi en Arabische groeten. Je kunt zeggen wat je wilt van Arabieren maar groeten doen ze in ieder geval netjes. Moi, moi, moi hé en moi = Gronings. Sabah el kheer, Masaa el kheer, Marhaban en Salam = Arabisch.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Dix million de Marsian et moi et moi et moi
      Waarom ben je er niet gebleven als je er zo graag tussen zit?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik ben een kosmopolitische gelukszoeker, mijn geld is daar meer waard maar hier kan ik er meer mee. Afwegingen maken….. Geen idee waarom ik mijn vestigingskeuze aan jou zou moeten verantwoorden.

      (in antwoord op Blargh)
 4. Templein

  Het is onzin dat het nu moest. Den Haag gaat er van uit dat er in Oranje heel veel bedden leeg staan. Daarom komen ze steeds weer terug op die eerder gemaakte afspraak. Miljonair Mos zal dat wellicht nog aanwakkeren, want hij wil er wel flink geld aan verdienen.
  Maar Den Haag doet niets voor de Oranjebewoners of voor de vluchtelingen aldaar. Alleen een voetbalveldje. Geen extra voorzieningen, of extra professioneel vervoer/lijndienst van bussen met een stad in de buurt. Geen apart fietspad om naar die stad te fietsen. Geen inzet van culturele ondernemers.

  En al helemaal geen landelijk beleid voor kleinschalig spreiding van vluchtelingen, geen beleid voor goed overleg met lokale besturen en bevolking.
  Waar veel burgers allang over klagen, dat besturen er vooral zijn voor financieringsinstellingen en niet meer voor de burgers, dat is hier zeer illustratief zichtbaar.

  Rutte die wacht tot de opwinding weer overwaait. Dan hoeft hij geen strijd te voeren met vvd-fractievoorzitter Zijlstra die alsmaar zegt dat de grenzen dicht moeten, dat we vrienden van dictator Assad moeten worden en dat sociale huurders beter een woning kunnen kopen en dat er daarom veel huurwoningen verkocht moeten worden, opdat de vastgoedsector lekker blijft verdienen.

 5. Allochtoon 2015

  Dit zijn nou echte NL ers die hun ware gezicht laten zien, en er niet omheen draaien, 99 % van alle NL is van nature uit anti buitenlanders allochtonen minderheden etc dat zit de NL ers in hun bloed, in de ogen van de NL ers ben je als buitenlander alleen goed genioeg als ze je kunnen gebruiken, misbruiken en uitbuiten, daarom hebben ze ook een koloniale verleden waar je U tegen kunt zeggen, op papier zijn NL ers 500 % tolerant, in de praktijk 360 graden omgedraaid.

  • Heinz

   “Dit zijn nou echte NL ers die hun ware gezicht laten zien…”

   Bevalt het niet? Dan vooral teruggaan naar je thuisland!

   (in antwoord op Allochtoon 2015)

Reacties niet toegestaan