Voormalige IS-gijzelaar weet hoe we IS kunnen verslaan

De Franse journalist Nicolas Henin werd 10 maanden gegijzeld door IS en gemarteld door onder andere Jihadi John nadat hij nagenoeg zijn hele carrière in Irak en Syrië had gewerkt. Hij kwam in 2014 vrij na onderhandelingen van de Franse regering. Recentelijk publiceerde hij zijn boek: Jihad Academy. Henin gelooft niet dat het land met het nieuwste, duurste, technologisch vernuftigste wapentuig het van IS het gaat winnen, maar juist het land dat de meeste mensen kan overtuigen. 'Luchtaanvallen zijn een valkuil', aldus Henin. Een goed voorbeeld vindt hij hoe de Europese landen de Syrische vluchtelingen opvangen. 'Honderdduizenden vluchtelingen ontsnappen uit dat moslimland dat zo ongeveer 'het Israël' voor moslims moet zijn, en ze vluchten naar de landen van 'de ongelovigen''. Dat is een klap voor IS. 'Daarom wilden ze het publiek manipuleren door middel van de aanslagen in Parijs - ze willen dat we onze grenzen dichthouden'. Henin stelt dat de bombardementen op Syrië niet veel uithalen. 'Eerder jagen ze bevolking juist in de armen van IS. We moeten contact maken met de bevolking daar. Zodra de bevolking ziet dat er toch een politieke oplossing is en vertrouwen krijgt, valt IS uiteen. De internationale gemeenschap zou daarom alle gebieden van de Syrische oppositie als no fly zones moeten aanmerken. Helemaal niemand, de Russen niet, de coalitie niet, zou daar mogen vliegen. Zolang we bombarderen, vergroten we alleen maar de misère, de voedingsbodem voor IS'.    

Bron(nen):   The Independent      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Juiste analyse lijkt me. IS gelooft dat het kalifaat tot stand komt na de totale oorlog waarin de Islam het zwaar te verduren krijgt maar overwint. De bombardementen, Europese verdeeldheid en de paniek is koren op de molen van IS. We geven ze precies wat ze willen dankzij bekrompen wraakgevoelens. De grootste angst van IS is een exodus van moslims die liever in een voortvarend werelddeel wonen. Met alle gevluchte ingenieurs en dokters heeft het kalifaat een braindrain. Nu al worden de nog daar wonende dokters bewaakt en paspoorten ingenomen zodat ze niet ook vluchten.

  • bladvoormijnmond

   Zolang we de handel van IS niet aanpakken kan je ze niet verslaan.
   Zorg dat ze geen geld verdienen en niet bij hun geld kunnen komen.
   Dan honger je IS uit.
   Je hebt dan wel bombardementen nodig.Maar minder dan nu het geval is.
   Gooi hun fabrieken en raffinaderijen plat.
   Pak landen aan die aan IS verdienen.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Dat is Westers rationeel denken maar vooralsnog verloopt alles volgens het ideologische plan voor IS. Het Westen is makkelijk uit de tent te lokken en gaat uit frustratie weer voor miljarden bombarderen en de geschiedenis leert ons wel dat we de terreur niet zullen stoppen.

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Blargh

    1 land : SA , vloeien miljoenen oliedollards van naa IS

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
  • Blargh

   “en de paniek” …wij hebben een leven, een doel.
   Islam doelen zijn : kweken , en zoveel mogelijk kaffers meenemen in de martelarendood

   (in antwoord op AT)
 2. Blargh

  My ass, weer zo’n idiote geitewollen sokken debiel.
  Meer geld, meer thee , meer koekjes

 3. Dead Silence

  Echt weer zulk een naief gutmenschartikel. Gaat u lekker koekjes bakken…

 4. James B. Lee

  Nederlanders zijn over het algemeen slappe mietjes, ze hebben een grote bek maar in werkelijk kunnen ze weinig bereiken. ISIS zal over de kaaskoppen heen lopen alsof het niets is. 😀

 5. Bart

  Beste mensen, u moet niet denken dat het verslaan van
  Islamitische Staat alle problemen oplost. De terreurgroep Islamitische Staat is
  een symptoom van het probleem, niet het probleem zelf.

Reacties niet toegestaan