Duistere tempeliersgrot is wereldnieuws. Maar is hij wel echt?

Spookachtige foto’s van een mysterieus gangenstelsel gaan momenteel de wereld over. Ze zijn gemaakt door fotograaf Michael Scott in de bossen bij het Britse gehucht Beckbury.

De Caynton Caves zoals de gangen heten, liggen slechts een meter onder de grond. Ze zouden 700 jaar geleden door de tempeliers zijn aangelegd en gebruikt voor hun rituelen, zo luidt het verhaal in media als het AD en de BBC.

De Volkskrant belde met een overdonderde Scott, die uitlegt dat de Caynton Caves allang bekend zijn. “En ze zijn niet 700 jaar geleden uitgehakt door tempeliers, maar waarschijnlijk in de 19de eeuw aangelegd ter vermaak van de bewoners van het plaatselijke landgoed. Anders zou het er veel vervallener uitzien.”

Scott kwam ook niet per toeval via een konijnenhol in de grot terecht, zoals diverse media schrijven. “Dat moet dan wel een erg obees konijn zijn geweest,” aldus de nuchtere Brit. Hij zag beelden van de Caynton Caves op YouTube en besloot de grot op te zoeken voor een mooie fotoserie. “Ik heb er nog moeten opruimen. Het lag er vol met andermans opgebrande theelichtjes, en allerlei andere rommel.”

“Het is surrealistisch,” zegt hij. Het verhaal van de tempeliersgrot waar geheimzinnige rituelen worden gehouden gaat inmiddels rond in onder meer Spanje, Portugal, Denemarken, Hongarije en Rusland.

De foto’s zijn ook wel erg mysterieus.

© Michael Scott/Caters News

© Michael Scott/Caters News

© Michael Scott/Caters News

© Michael Scott/Caters News

Bron(nen):   De Volkskrant