Hoe zit het nu met die nazitrein vol goud in Polen?

Ergens zou een mysterieuze nazitrein vol goud en andere kostbaarheden verstopt moeten zijn. Maar waar? Schatzoekers speuren al decennia naar het vehikel. Even leek het erop dat ze prijs hadden, maar tot op heden is er niets gevonden.

Naar verluidt hebben de Duitsers aan het eind van de oorlog een gepantserde trein vol goud, oorlogsplannen en wapenprototypes laten vertrekken uit Wroclaw in Oost-Polen om hem te verstoppen in een tunnelcomplex en zo uit handen van de Russen te houden.

Amateur-speurders Andreas Richter en Piotr Koper claimden in 2015 dat ze de legendarische trein hadden gevonden in de bergen rond het Poolse Walbrzych. Op radarbeelden leken er inderdaad wagons te staan zo’n negen meter onder de grond. Zelfs de Poolse minister van cultuur geloofde in het verhaal. “Het is 99% zeker dat de trein ontdekt is, diep onder een ingang van een oud geheim ondergronds complex van de nazi’s”, klonk het.

Maar nu drie jaar later is er nog altijd niets gevonden. Richter wil stoppen met de “steeds nuttelozere zoektocht”. Hij gelooft dat de trein bestaat, maar vindt dat de speurtocht verkeerd wordt uitgevoerd. Hij zou er al tienduizenden euro’s in hebben gestoken zonder resultaat. “Het is voorbij”, stelt Richter. “Ik wil niets dom meer doen.”

Zijn collega Koper zoekt stug verder. Wie weet, vindt hij nog wat.

Bron(nen):   HLN