NAM neemt maatregelen na lek gevaarlijke stof

Samenleving
door anp
vrijdag, 26 oktober 2018 om 12:02
nam neemt maatregelen na lek gevaarlijke stof1540548731
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft maatregelen genomen om nieuwe lekkages van giftig aardgascondensaat te voorkomen. Op het zogeheten Tankenpark Delfzijl lekte begin deze maand zo'n 30 kubieke meter van de schadelijke stof in het hemelwaterriool. Een deel kwam terecht in een afwateringskanaal.
Na het lek verscherpte het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het toezicht op de locatie. In overleg met de toezichthouder heeft de NAM onder meer een afsluiting geplaatst tussen de opvangbak waar het aardgascondensaat uit was gelekt en het hemelwaterriool. Ook zijn kleppen gerepareerd en werkt er voortaan ook buiten kantooruren een operator.
Aardgascondensaat lijkt op dieselolie. Het bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder de gevaarlijke stof benzeen. Het is slecht voor het milieu en de gezondheid.
Uit onderzoek bleek volgens de NAM dat het lek kwam door een storing in een pomp, een kapotte klep en een te late reactie. Het onderzoek naar dieperliggende oorzaken gaat nog maanden door.