Geef Olympische Spelen een thuis

Samenleving
door Admin
maandag, 01 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Winterspelen van Vancouver zijn voorbij en het was allemaal weer prachtig. Jammer alleen dat er geen sneeuw lag, voor de rest verliep het feestje nagenoeg vlekkeloos.
Toch mogen de Olympisce Spelen wat Charles Banks-Altekruse betreft (voormalig Olympisch roeier van de VS) voortaan wel op 1 en dezelfde plek worden gehouden. Het idee van de roterende Spelen is afkomstig van Pierre de Coubertin, de vader van de moderne Spelen, en de reden hiervoor was dat je vrede en wederzijds begrip zou krijgen als je met z'n allen steeds weer naar een ander plekje ging.
Zeker, door te reizen kun je milder worden over andere culturen (soms ook niet), maar iedereen trekt al steeds de wereld over en wie thuis blijft zitten, kan op tv en internet zien hoe het elders toegaat. Dus misschien is het tijd om op te houden met dit rondtrekkende circus dat ervoor zorgt dat steeds weer nieuwe steden failliet gaan omdat ze de Spelen organiseren. En dat de bouwmaffia steeds opnieuw mogelijkheden biedt voor veel teveel geld veel te grote stadions te bouwen, die na afloop van de manifestaties dikwijls leeg achterblijven. Onwilekeurig gaan de gedachten uit naar Griekenland als vaste plek voor de Olympische Spelen. Eh... slecht idee gezien de actuele situatie van dit leugenland. Bovendien is daar gelukkig niet voldoende sneeuw.
Nee, het lijkt de auteur beter om Zwitserland te kiezen, een keurig neutraal land waar menigeen graag naartoe gaat.
Vraag is vervolgens wat we aanmoeten met IOC-bestuurders als Willem-Alexander die nu steeds lekker rondreizen om kandidaat-steden te keuren. Helaas wijdt het artikel in The New York Times aan deze prangende kwestie geen woord.