Koper haakt af, 40 miljoen boete

Samenleving
door Admin
dinsdag, 02 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dit is vermoedelijk de mooiste villa aan de Côte d’Azur, Villa Leopolda in Cap Ferrat. Het paleisje was ooit eigendom van de Belgische koning Leopold II, een van de grootste rovers die de moderne Europese geschiedenis heeft gekend.
Enkele jaren geleden viel het oog van de Russische Mikhail Prokhorov op het onderkomen en hij raakte er helemaal bezeten van. Nou zat de eigenaresse, Lily Safra (weduwe van de bankier Edmond Safra die in 1999 in Monaco werd vermoord door zijn verpleegster) niet echt te wachten op een koper, maar de Russische miljardair (fortuin gemaakt met grondstoffen en mineralen) hield aan en op enig moment, in 2008, werd besloten tot een transactie.
De vraagprijs bedroeg 390 miljoen euro, hoogste bedrag ooit voor een huis neergeteld en Prokhorov deed keurig een aanbetaling van 10 procent, oftewel 40 miljoen. Edoch, zelfs de rijkste Rus raakte enigszins in de problemen door de nieuwe economische wind die waaide en hij zag liever af van de koop. En wilde zijn aanbetaling graag terug.
Dat ging niet zomaar, de zaak kwam onder de rechter en nu besliste de rechtbank van Nice dat hij naar zijn centen kan fluiten. Dit was trouwens de tweede keer dat Prokhorov in aanvaring kwam met de Franse justitie. Eerder al, in 2007,  was hij opgebracht in het mondaine skioord Courchevel toen hij daar wel erg veel hoeren had laten invliegen voor een feestje ter plekke, want dat mocht niet. Deze affaire werd destijds in de Russische media afgedaan als een poging de Russiche belangen te beschadigen.
Hoe dan ook. Villa Leoparda is weer te koop. De rechter veroordeelde de Rus bovendien tot een schadevergoeding aan de huidige eigenaresse, groot 1,5 miljoen euro. Want al de tijd dat de koper niet doorzette, draaide zij op voor de kosten van 27 man personeel: bewakers, bedienden, tuinlieden en koks. 
Bron(nen): The Times