Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

Samenleving
door anp
zaterdag, 04 december 2021 om 12:18
merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona1638616877
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.
Merkel benadrukte dat Duitsland midden in de vierde besmettingsgolf zit en de situatie "zeer ernstig is", in sommige delen van het land zelfs "dramatisch". Ze verwees onder meer naar de drukte in de ziekenhuizen, waardoor coronapatiënten met het vliegtuig moeten worden overgeplaatst.
Ook stond Merkel stil bij "het verschrikkelijk groot aantal mensen" dat dagelijks aan de gevolgen van het "verraderlijke virus" overlijdt. Dat is volgens haar bitter mede vanwege de beschikbaarheid van coronavaccins. Ze roept zo veel mogelijk mensen op zich te laten inenten, zodat Duitsland op termijn "de pandemie achter zich kan laten". Ongeveer 69 procent van de bevolking is nu volledig ingeënt, relatief weinig voor een West-Europees land.
"Helaas staan ​​er weer moeilijke weken voor de deur, die we alleen aankunnen met een gezamenlijke inspanning. Ik wens oprecht dat we dit samen kunnen doen." De bondskanselier bedankte ook degenen die "verstandig en begripvol zijn in deze moeilijke tijd" en zich aan de coronamaatregelen houden. Ook wenste ze haar kijkers het beste en alvast een vrolijk kerstfeest.
Merkel begon ruim vijftien jaar geleden met haar wekelijkse boodschappen en nam uiteindelijk meer dan zeshonderd video's op, waarbij ze zich direct tot de Duitse bevolking richt. Het is de verwachting dat de 67-jarige christendemocraat woensdag wordt opgevolgd door Olaf Scholz, de leider van de sociaaldemocraten (SPD). Zijn partij en coalitiegenoten de Groenen en FDP moeten eerst nog wel het coalitieakkoord door hun leden laten goedkeuren.