Sport
door anp
zondag, 03 februari 2013 om 16:28
welingelichtekringen header 1
In een wedstrijd om snel te vergeten is Ajax zondagmiddag in het spoor van koploper PSV gebleven. De regerend kampioen uit de hoofdstad beloonde een matig optreden bij VVV-Venlo met een zege (0-3).
Ajax volgt de koploper uit Eindhoven nog steeds op 3 punten. De ploeg van trainer Frank de Boer mag zich inmiddels wel de belangrijkste uitdager van PSV noemen. De formatie loste FC Twente af als nummer 2 van de eredivisie.
Ajax speelde plichtmatig op een slecht bespeelbare grasmat, waarover een koude wind blies. De Amsterdammers acteerden in een veel te laag tempo en dwongen maar weinig kansen af. De enige echte mogelijkheid voor rust werd na 34 minuten meteen benut door Siem de Jong. De aanvoerder controleerde een harde voorzet van Christian Eriksen eerst met zijn voet en schoot vervolgens beheerst raak (0-1).
De Jong beloonde zijn ploeg ruim voor een ondermaats optreden in de eerste helft. Net als afgelopen wedstrijden lieten vooral de vleugelspitsen het afweten. Viktor Fischer liep regelmatig mopperend op de linkerflank, na weer een mislukte actie. Op rechts kon Jody Lukoki niet laten zien waarom hij de voorkeur kreeg boven Derk Boerrigter. De Boer kijkt niet voor niets reikhalzend uit naar de komst van Isaac Cuenca. De huurling van FC Barcelona kan komende zondag tegen Roda JC mogelijk al debuteren.
Fischer deed veel fout in Venlo, maar hij tekende na ruim een uur ook voor de prachtige 0-2 van Ajax. Het Deense talent liet doelman Niki Mäenpää met een prachtig schot kansloos. Trainer Ton Lokhoff van de thuisclub stoorde zich erg aan de manier waarop de treffer tot stand kwam. Hij dacht van scheidsrechter Ruud Bossen toestemming te hebben gekregen om te wisselen. De arbiter liet toch verder spelen toen hij zag dat doelman Kenneth Vermeer de bal snel had uitgetrapt.
Ajax liet de voorsprong niet meer in gevaar komen en zag invaller Boerrigter zelfs nog voor 0-3 tekenen.