Waarom het verstandig is dat Van Marwijk opstapte

Na lang aarzelen heeft Bert van Marwijk zelf ontslag genomen als bondscoach. Verstandig, logisch en onvermijdelijk. Ofschoon de KNVB wel met hem wilde doorgaan, was dat te riskant voor de reputatie, gezag en geloofwaardigheid van de 60-jarige keuzeheer.
Na de blamerende aftocht op het EK keerde de publieke opinie zich vrij massaal tegen Van Marwijk. Talkshows en enkele kranten versterkten nog eens die onrust in de laatste dagen. Weer een nederlaag in het nieuwe seizoen zou een storm van kritiek hebben ontketend en hem sowieso meteen omver hebben geblazen..
De bondscoach heeft 3,5 jaar uitmuntend gefunctioneerd. Zijn no-nonsense aanpak inspireerde Oranje lang tot ongekende successen. Met een tweede plaats op het WK in Zuid-Afrika en een eerste plaats op de wereldranglijst als ultieme hoogtepunten.
Maar op 11 oktober 2011 haperde voor het eerst de voortgang van de tot dan niet te stoppen bulldozer. De nederlaag tegen Zweden in Solna was het eerste teken van de naderende depressie.
Van Marwijk deed het af als een incident, zoals hij tot in de voorbereiding op Euro 2012 toe niet wilde onderkennen dat het elftal en de tactiek dringend behoefte hadden aan frisse impulsen. Ondanks alle waarschuwingen hield hij stug en eigenwijs vast aan een team dat over zijn hoogtepunt heen was en stilaan uiteen was gevallen in groepjes en kleverige kliekjes.
In Oekraïne verziekten de ego’s de onderlinge sfeer en ondermijnden de kans op een goed resultaat. Ook al zijn lang niet alle verhalen over interne ruzies en wildwest waar, als bondscoach faalde hij nog eens extra door ook daar weer veel te laat rigoureus in te grijpen.
Feitelijk had Van Marwijl al meteen na de thuisreis de eer aan zichzelf moeten houden. Kennelijk heeft hij nog kortstondig overwogen en gedacht dat hij zijn contract tot na het volgende EK van 2016 gerust had kunnen uitdienen. Gelukkig, ook voor hemzelf maar zeker voor de toekomst van het nationale voetbal, kwam hij toch tijdig tot inkeer.
De KNVB zal nu haastig op zoek moeten naar een geschikte opvolger, want op 15 augustus wacht de prestigieuze oefenwedstrijd tegen België. Ronald Koeman, de beoogde kandidaat, krijgt geen toestemming van Feyenoord, zodat de keuze zich beperkt tot de werkloze Louis van Gaal, Co Adriaanse of Ruud Gullit.