Kerber klopt favoriete Williams in Melbourne

Angelique Kerber heeft zaterdag voor een daverende stunt gezorgd door de Australian Open te winnen. De 28-jarige Duitse tennisster verraste in de finale niemand minder dan Serena Williams, de nummer één van de wereld. Kerber won in drie sets: 6-4 3-6 6-4. Ze ontnam Williams de kans op haar zevende titel in Melbourne en de 22e grandslamzege in haar imposante carrière.

De Amerikaanse Williams begon als torenhoge favoriete aan de eindstrijd, maar ze was geen schim van zichzelf. De ene na de andere misslag ontsierde haar spel. Kerber daarentegen speelde gedegen en scherp en troefde Williams op alle fronten af. Ze speelde haar eerste grandslamfinale.

Kennelijk voelde Williams druk. Ze won vorig jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon, maar miste de zuivere Grand Slam door de finale van de US Open te verliezen. In Melbourne kreeg ze een nieuwe kans op gelijke hoogte te komen met de Duitse Steffi Graf, die 22 keer een granslamtoernooi won.

Taai

Ze trof in Kerber echter een geduchte en vooral taaie tegenstander, die volop profiteerde van het foutenfestival bij de Amerikaanse. Kerber brak twee keer door de service van Williams en won de eerste set met 6-4. In het tweede bedrijf herpakte de Amerikaanse zich. Hoewel haar spel nog verre van vlekkeloos was, kreeg Williams meer vat op de wedstrijd en won de set vrij eenvoudig met 6-3.

De derde set werd een heuse thriller, waarin Kerber niet van wijken wist en Williams op karakter de punten moest binnenslepen. De zesde game bleek cruciaal. Na een gevecht van bijna een kwartier brak Kerber de servicebeurt en kwam 4-2 voor. Williams strubbelde daarna nog wel tegen, maar de Duitse underdog liet zich niet meer van haar stuk brengen.