Sanne Wevers pakt historisch turngoud

RIO DE JANEIRO (ANP) - Turnster Sanne Wevers heeft maandag bij de Olympische Spelen in Rio het goud veroverd op balk. Wevers turnde een welhaast perfecte oefening en kwam uit op een score van 15,466. Nooit haalde ze op haar favoriete toestel zo'n hoog cijfer. Wevers werd de eerste Nederlandse turnster die een medaille op de Spelen wist te winnen.

Het zilver ging naar de Amerikaanse Lauren Hernandez met 15,333. Haar landgenote Simone Biles maakte een fout, een zeldzaamheid voor haar, en kwam uit op 14,733. Dat was goed voor brons.

Wevers (24) werd vorig jaar al tweede achter Biles bij de WK in Glasgow op haar favoriete toestel. Ze was met de vierde score (15,066) in de finale beland. In de teamfinale turnde ze op de balk al een persoonlijk record: 15,250.

Wevers, afkomstig uit Oldenzaal maar woonachtig in Heerenveen, gaat al een tijdje mee. In 2008 won ze voor het eerst een wereldbekerwedstrijd, in 2010 kreeg ze haar eigen element, de Wevers-pirouette. Daarna volgde een periode met veel blessures. Pas in 2015 pakte ze haar eerste medaille op een groot toernooi: brons bij het EK op brug. In het najaar volgde de zilveren plak in Glasgow en realiseerde ze zich dat er ook op de Spelen iets te halen viel.