5 manieren om online een bank te overvallen

De hedendaagse criminelen ruilen hun wapens in voor software en kiezen voor een online aanval op de bankwereld. Zo liep eerder dit jaar een man binnen bij de Barclays bank in Noord London en stal hij 1,3 miljoen pond, zonder ook maar één cent daadwerkelijk in zijn handen te hebben gehad. Hij deed zich voor als een ICT technicus en installeerde een apparaat waarmee hij het bedrag elektronisch overmaakte naar zijn eigen rekening. En zo hebben criminelen nog veel meer bedacht om banken te ontdoen van hun financiële middelen, want je moet toch wat als een simpele bankoverval niet meer effectief genoeg is. Hieronder volgen 5 moderne manieren om een bank te beroven. Valse technische ondersteuning Zoals ook in het voorbeeld hierboven installeren criminelen een apparaat dat de data tussen verschillende computers vanaf één terminal regelt. En door deze terminal te verbinden met een 3G-router krijgen de criminelen via het mobiele telefoon netwerk op afstand toegang tot het netwerk van de bank. Vervolgens kunnen de criminelen rustig geld overmaken naar hun eigen rekening. Phishing Als je een bank niet rechtstreeks kan beroven, richt je dan op de klanten. De meeste mensen trappen tegenwoordig niet meer in de verdachte e-mails die claimen van hun bank te zijn. Maar er zijn ook nog genoeg mensen die erin trappen en op een valse website hun bankgegevens invullen. Veel banken maken daarom gebruik van een secundair authenticatie apparaat om klanten extra te beschermen. Valutakoersen Een ongebruikelijke manier om banken op te lichten is door valuta’s om te wisselen. Bij het online ruilen van valuta’s worden bedragen automatisch afgerond op hele centen. Bij grote bedragen heeft dit geen enkel effect, maar één dollarcent omruilen tegen ponden levert afgerond ook één pence op. Gebruik software om deze transactie telkens opnieuw uit te voeren en je wordt slapend rijk. Doordat deze methode al snel aan het licht kwam, hebben de meeste banken maatregelen getroffen om dit te voorkomen. Zo is een minimum tarief ingesteld en kunnen klanten slechts een beperkt aantal keer valuta’s omwisselen. Kaarten klonen Creditkaarten zijn het doelwit van vele criminelen. De kaarten worden simpelweg gestolen of de gegevens op de creditkaart worden gekopieerd zodra de kaart gebruik wordt bij een geldautomaat. De kaartgegevens worden vervolgens op een blanco creditkaart gezet en zo kunnen criminelen jouw geld uitgeven zonder daadwerkelijk je creditkaart te stelen. De meeste landen maken gebruik van een PIN code om deze vorm van criminaliteit te bestrijden, maar vooral in de VS is dit nog steeds een erg populaire manier om geld te stelen. DDoS aanvallen Door gebruik te maken van DDoS (distributed denial-of-service) aanvallen kunnen criminelen een afleiding creëren. De bankmedewerkers zijn dan druk bezig met het herstellen van de service na de aanval en hebben niet door dat de criminelen er ondertussen vandoor gaan met miljoenen euro’s.

Bron(nen):   New Scientist      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Karel Kritisch

    Bedankt, ik ga meteen aan de slag.

  2. Pim Pandoer

    Tip nummer 6: word zelf bankier, bedrieg je klanten en gooi hun geld over de balk in de financiele casino’s. In geval van nood zal je bovendien gered worden door de Europese belastingbetalers.

  3. marianne martens

    Kunt U me nog meer “inside” informatie geven b.v. een D3 Printer kopen?, stukjes plastic aan elkaar lijmen?, hoe gedraag ik me bij een pin_ automaat? etc. De criminelen moeten zich nu wel netjes ( wel een vooruitgang ) uitdrukken in de e- mails of worden ze geholpen door hoogopgeleide keurige academici?

Reacties niet toegestaan