De 9 slechtste tech-voorspellingen ooit (‘Er is een markt voor misschien 5 computers’)

Dat de ontwikkeling van technologie sneller gaat dan iemand kan voorspellen, blijkt wel uit onderstaande 9 misvattingen. 1. 'Iedereen vraagt me altijd wanneer Apple een mobiele telefoon gaat maken. Mijn antwoord is: waarschijnlijk nooit.' (David Pogue, The New York Times, 2006) 2. Er is...geen kans...dat er satellieten in de ruimte zullen worden gebruikt voor een betere ontvangst van radio, televisie of telefoon in de Verenigde Staten. (Tam Craven, lid van de federale communicatie-commissie, 1961) 3. 'Ik denk dat er een markt is voor misschien vijf computers.' (Thomas Watson, president van IBM, 1943) 4. 'Computers wegen in de toekomst niet meer dan 1.400 kilo.'(Lloyd Bracey, Popular Mechanics, 1949) 5. 'Iemand informeerde of ik een buitenlander was.' (George Stephenson na de reactie van het parlement in 1821 toen hij zei dat een stoomlocomotief 16 kilometer per uur zou kunnen halen) 6. 'Stofzuigers op kernenergie zijn binnen tien jaar realiteit.' (Alex Lewyt, directeur van stofzuigerfabrikant Lewyt vacuum company, 1955) 7. 'Televisie zal niet in staat zijn om een markt langer dan zes maanden vast te houden. Daarna hebben mensen er genoeg van om naar een houten kastje te staren.' (20th Century Fox executive Darryl Zanuck, 1946) 8. 'Het internet...die trendy en oversold community.' (Clifford Stoll, Newsweek, 1995) 9. De Amerikanen hebben telefoons nodig, wij niet, wij hebben genoeg postbezorgers. (Sir William Preece, hoofd van het postkantoor, 1878)  

Bron(nen):   The Independent      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Voorspelling 4 is gewoon uitgekomen, Jeanette.

  • Dutchy

   uhhh, letterlijk is voorspelling 4 uitgekomen, wat hij er mee bedoelde natuurlijk niet, even wat verder denken.

   Voorspelling 5 is niet uitgekomen, degene die spreekt zegt dat treinen nooit sneller dan 16km/h kunnen.

   Begrijpend lezen is ook lastig.

   ik vond ze allemaal leuk en sommige kende ik nog niet.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Kariboe

    Hij zei dat het wel zou lukken. Eerst nalezen voor je commentaar geeft.
    Dank u

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Hij reageerde op het commentaar: “5. ‘Iemand informeerde of ik een buitenlander was.’” Hiermee dus implicerend dat hij dit niet geloofde dat dit zou lukken. Dus de uitspraak gaat over dat de parlementarier zegt dat het niet gelooft dat die sneller dan 16km/h gaat halen, niet over zijn voorspelling dat het wel lukt. (hint: anders had die ook niet in dit rijtje gestaan, omdat het inderdaad een veelvoud van 16km/h is geworden)

     (in antwoord op Kariboe)
     • Vogelbeest

      In die tijd mocht je nog veronderstellen dat iemand buitenlander (en schijnbaar minderwaardig) was. Nu staat daar de doodstraf op. Andere culturen zijn immers superieur aan onze cultuur.
      Volgens onze linksche politici althans.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dirk Zeeman

      @Vogelbeest: Uit het feit dat je niet zou mogen zeggen dat een buitenlander minderwaardig is, concludeer je meteen het tegenovergestelde, dus dat het volgens linkse politici verplicht zou zijn om andere culturen superieur te vinden. Volgens mij is dat nergens op gebaseerd. En kom anders maar met bewijzen van dat systematisch ophemelen van andere culturen door linkse politici.

      En dat je niets lelijks over buitenlanders mag zeggen, is ook al onzin. De reaguurders van GeenStijl en de Telegraaf doen dagelijks niets anders. En niemand wordt daarvoor opgepakt of gestraft.

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • Laurens Romeijn

      George Stephenson was de persoon die zei dat zt 16km/h zouden halen. Het parlement vroeg of hij buitenlander was. Het parlement in dit geval geloofde hem dus niet. HEt gaat hier dus niet om de uitspraak van George maar van het parlement

      (in antwoord op Dutchy)
   • Burgermans

    George Stephenson voorspelde dat treinen juist wél sneller dan 16 km per uur zouden rijden, leeswonder.

    (in antwoord op Dutchy)
 2. Bert Schimmel

  Laat ik ook eens een voorspelling doen, die niet uitkomt: Burgermans wordt moslim 🙂

 3. AT

  Toont de onzinnigheid aan van het doen van uitspraken over onze technologische mogelijkheden in de toekomst op basis van onze kennis van nu. Hoe gek ook maar die fout maken sommigen ook hier op dit forum.

Reacties niet toegestaan