Aspirine kan longschade door luchtvervuiling halveren

Mogelijk helpt het om aspirines te slikken tegen luchtvervuiling. Het zou de schade aan de longen door fijnstof verminderen.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van onder meer Harvard University die in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine verscheen.

De onderzoekers analyseerden data van zo'n 2.280 mannelijke veteranen uit Boston en omgeving. De gemiddelde leeftijd was 73 jaar. De proefpersonen kregen tests om hun longfunctie vast te stellen. Vervolgens vergeleken de wetenschappers de data met zelf gerapporteerd aspirinegebruik en de hoeveelheid fijnstof in de omgeving in de maand voorafgaand aan de test. Ze corrigeerden voor factoren als de gezondheidsstatus van mensen en het feit of ze rookten of niet. Hun conclusie is dat het gebruik van aspirine of soortgelijke middelen het negatieve effect van fijnstof op de longfunctie bijna halveert.

"Onze bevindingen wijzen uit dat aspirine en vergelijkbare medicijnen de longen mogelijk beschermen tegen korte pieken in luchtvervuiling," aldus onderzoeker Xu Gao.

Uit een eerdere studie bleek al dat vitamine B mogelijk ook een beschermend effect heeft tegen luchtvervuiling.

Bron(nen):   Science Daily