Ware oorzaak van geweldsdelicten: loodvergiftiging (door benzine)

Het aantal geweldsdelicten neemt sinds jaren af in de VS, maar waarom? Experts hebben daar allerlei theorieën over, variërend van de aanpak door de politie, de 'crack-epidemie' en de legalisering van abortus, maar die verklaren de cijfers niet. Eentje echter wel: loodvergiftiging. In Mother Jones meldt de Amerikaanse blogger Kevin Drums dat het komen en gaan van de loodhoudende benzine precies de curve van geweldsdelicten in Amerika volgt, maar dan met een vertraging van 23 jaar. Studies over de hele wereld geven aan dat loodinname samengaat met een lager IQ, een vertraagde ontwikkeling en de neiging om op latere leeftijd crimineel gedrag te vertonen, weet Drums.   geweldsdelicten en loodvergiftiging . Natuurlijk zijn er miljoenen kinderen die tussen de jaren 1940 en de jaren 1970 lood ingeademd hebben uit uitlaatgassen en geen criminelen werden, maar wie er al een beetje aanleg voor had werd misschien net over de rand geduwd. Er is geen loodbenzine meer, maar de bodem onder naar schatting 16 miljoen Amerikaanse huizen bevat nog steeds veel loodmoleculen. Saneren zou miljarden kosten, maar zou op de lange termijn veel meer besparen. Misschien is bodemsanering uiteindelijk wel de goedkoopste en meest effectieve manier om criminaliteit te voorkomen.

Bron(nen):   Newser  Mother Jones    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Liesbeth Huijzers

  Vergeet de rest van alle chemische rotzooi die we via voeding, cosmetica, farma etc. binnen krijgen.

 2. besserwessie

  kul verhaal, eten we soms wormen met lood?

 3. Gerrit-Jan Doorneweerd

  Het afgelopen decennia bleek er ook een opvallend causaal verband te zijn tussen het aantal geboorten en de stand van de ooievaars.

 4. Kamikaazkop

  Ik heb wel eens gehoord dat loodvergiftiging heeft bijgedragen aan de ondergang van het Romeinse rijk.

 5. BartvanOerle

  Een correlatie is nog geen causaliteit, maar dit is wel het onderzoeken waard. En het autisme van de bankiers zal ook wel door een stofje van ons in de lucht komen, dus er valt nog heel wat te winnen bij een schonere aarde.

 6. Jeannet Richel

  Kijk maar eens wat een gebrek aan magnesium doet met de mens…Ik ben overtuigd!

Reacties niet toegestaan