Harvard-onderzoekers: periodieke lockdowns kunnen nodig zijn tot 2022

We zijn er nog lang niet vanaf, denkt een groep Harvard-wetenschappers in een wetenschappelijk artikel. Ze hebben alles wat we weten van corona en Covid-19 in modellen gestopt en komen tot de conclusie dat landen tot in 2022 af en toe in lockdown moeten om te voorkomen dat de ziekenhuizen overvol worden.

Ze waarschuwen voor stelligheid, want we weten nog altijd heel weinig behalve dat het virus zeer besmettelijk is en dat veel mensen er erg ziek van worden of aan dood gaan. Het verloop van de pandemie hangt af van de vragen die nog niet zijn beantwoord: verandert de verspreiding van het virus met de seizoenen? Welke immuniteit hebben mensen nadat ze zijn geïnfecteerd? En ben je immuun als je maar een beetje ziek bent geweest?

Afhankelijk van het antwoord op die vragen kan het nodig blijven af en toe een land of een gebied weer op slot te doen als de ziekenhuizen het niet meer aankunnen. De ic-capaciteit ophogen zou dat tempo vertragen. Tot half 2022 zouden we dan nog ‘maar’ zeven in plaats van acht keer in lockdown moeten.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/studie-harvard-elk-kwartaal-een-lockdown-om-virus-te-bedwingen~b8f6ec33/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free
Bron(nen):   Bloomberg  Volkskrant