Speurtocht naar nieuwe diersoorten

Terwijl het slechte nieuws over uitstervende diersoorten aanhoudt, ontdekken wetenschappers steeds meer onbekende diersoorten of diersoorten waarvan werd gedacht dat die waren uitgestorven. In de laatste 25 jaar is het aantal bekende dieren waarmee we deze planeet delen, met 25 procent toegenomen. Dat betekent dat ook de meest gerespecteerde wetenschappers zich realiseren dat ze lang nog niet alle zoölogische soorten kennen. Een aantal meer marginale wetenschappers, bekend als crypto-zoölogen, zijn op zoek naar diersoorten waarvan het bestaan mythische proporties heeft aangenomen. Dan gaat het om de speurtocht naar klassiekers als het Monster van Lochness en de Yeti, maar er zijn ook tal van minder bekende mythische diersoorten, zoals de Orang Pendek - een gibbonachtig dier dat door de bossen van Sumatra zou struinen.
De meeste dieren die de afgelopen decennia zijn ontdekt, zijn klein, variërend van plankton-soorten tot allerlei vissoorten. Maar er zijn ook opvallend grote zoogdieren gevonden. In 1972 werd in Zuid-Amerika een harig zwijn ontdekt, wat in grootte het derde zoogdier van het continent bleek. En nog maar enkele jaren geleden is in Vietnam een onbekend soort hert ontdekt dat wel 100 kilo kan wegen. De oceanen kunnen nog veel meer geheimen herbergen. Pas in 1976 werd de bijzondere reuzenbekhaai of grootbekhaai ontdekt. En twee jaar geleden zijn er door Jappanners voor het eerst opnames gemaakt van een reuzenpijlstaartinktvis, over wiens bestaan al tientallen jaren verhalen de ronde deden.
Dit soort gebeurtenissen heeft de fantasie geprikkeld van crypto-zoölogen en meer serieuze wetenschappers. Zo hoopt Ian Harrison, 
 een zoetwatervis expert bij Conservation International, ooit nog eens een echt exemplaar te vinden van zijn eigen mini Loch Ness Monster, een afschuwelijk uitziende vis genaamd 
 Rhizosomicthys totae. En helemaal uitgesloten is het ook niet dat er op Sumatra werkelijk een Orang Pendek rondloopt, want door de lokale bevolking zijn betrouwbare observaties gemeld. National Geographic heeft recent nog een zoektocht gelanceerd naar de mythische mensachtige aap, zonder enig resultaat. 
 
De gedachte dat de Orang Pendek werkelijk bestaat is minder absurd sinds de vondst in 2003 van een skelet van een kleine mensensoort op een ander Indonesisch eiland. Deze dwergachtige 'Floresmens' moet tienduizenden jaren geleden hebben geleefd, in dezelfde tijd dat de homo sapiens ook al bestond.

Bron(nen):   Salon.com