Wie zullen we geloven: het Journaal of The Washington Post?

Het NOS-Journaal verblijdde mannen gisteravond met het nieuws dat omvangrijk onderzoek heeft aangetoond dat tijdig onderzoek op prostaatkanker de kans op sterfte aanzienlijk zal verkleinen. 
The Washington Post schrijft vandaag precies het omgekeerde. "Mannen moeten heel goed nadenken voor zij zich laten onderzoeken op prostaatkanker. Het staat na twee grote onderzoeken niet vast of onderzoek de kans op sterfte verkleint." 
En onderzoek kan wel leiden tot onnodig medisch ingrijpen, zegt The Post. Die bewering wordt gedaan op basis van twee omvangrijke studies. Een Amerikaanse waar 76.000 mannen bij waren betrokken en een Europese onder 162.000 mannen. 
Een publicatie in de New England Journal of Medicine, waar de Post zich op beroept, laat zien dat The Washington Post meer gelijk heeft dan het vaderlandse Journaal: de Amerikaanse studie laat geen enkel effect zien van vroege ontdekking van prostaatkanker, en de Europese een heel klein verschil. Maar bij dat laatste onderzoek, zo zeg the Journal, is er een groot risico van over-diagnose: een ziekte vaststellen waar die niet is. 
Gezien de trage groei van prostaatkanker lijkt screening dan ook niet nuttig en wellicht wel schadelijk.

Bron(nen):   The Washington Post  New England Journal of Medicine  Journaal 18 maart, 20.00 uur