Holbewoners waren seksueel zeer actief

Wetenschap
vrijdag, 05 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een team van Britse en Canadese onderzoekers heeft ontdekt dat Neanderthalers en andere voorouders van de mens waarschijnlijk competitiever en seksueel actiever waren dan de huidige mens.
Op basis van de lengte van de gefossiliseerde vingerkootjes van mensapen en Neanderthalers berekenden de onderzoekers dat zij hogere testosteronniveaus hadden dan wij.
Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en uit ander onderzoek weten we dat blootstelling aan testosteron in de baarmoeder mensen en apen agressiever en seksueel actiever maakt.
Hetzelfde hormoon is ook van invloed op de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder. Bij jongens, die blootgesteld werden aan hoge testosteronniveaus, is de ringvinger bijna even lang als de wijsvinger. Bij lagere testosteronniveaus is de ringvinger korter.
De wetenschappers berekenden de verschillen in lengte tussen de twee vingers voor verschillende groepen voorouders, waaronder twee uitgestorven mensapensoorten, Neanderthalers en een vroege 'moderne' mens van circa 70.000 jaar geleden. Daaruit bleek dat Neanderthalers, de vroege voorouders en een van de uitgestorven apensoorten hogere testosteronniveaus hadden en dat maakt het waarschijnlijk dat ze veel wisselende contacten hadden.
De andere uitgestorven apensoort, waarvan Lucy het meest bekende exemplaar is, was mogelijkerwijs monogaam.