Hoe je in een tiende van een seconde een partner selecteert

Romantiek draait voornamelijk om biochemie, weet neurowetenschapper en columnist van The New York Times David Brooks. De ingrediënten en tips voor een hartstochtelijke romance dient hij op in zijn boek The Social Animal met de ondertitel De verborgen bronnen van liefde, karakter en prestatie. NRC bestudeerde het boek en komt met een checklist waar speeddaters op moeten letten.
We geven de belangrijkste:

  • De activiteit van de orbicularis oculi (het spiertje dat het einde van de wenkbrauw naar beneden trekt). Het laat zien of iemand echt lacht of doet alsof.


  • Mannen moeten zorgen dat ze bij een date als eerste op de afgesproken locatie zijn. Als de vrouw er al zit kun je niet meer de verhouding taille-heup berekenen, een belangrijke indicatie voor vruchtbaarheid.
  • Vrouwen moeten bij de man de afstand tussen de ogen opmeten en de dikte van de neus. Partners met veel gelijkenissen blijven namelijk langer samen. Dat tegenpolen elkaar aantrekken is een fabel. Als je redelijk veel op elkaar lijkt dan blijf je langer samen.
  • Vrouwen moeten er voor waken op veel aantrekkelijker partners te vallen. Dat zou er alleen maar voor zorgen dat de eerste liefdesbaby de kans loopt ondervoed te raken doordat de knappe man door een andere vrouw is uitverkoren.

De meeste observaties zijn in een tiende van een seconde te doen, en er hangt veel van af: of je maanden later nog bij elkaar bent.
Nog een tip van de NRC: een lang diner in een duur restaurant is verspilde moeite. Dus gewoon afspreken bij de Febo 'en als het klikt kun je het gesprek altijd nog voortzetten bij de McDonald’s.'

Bron(nen):   NRC.nl