Tegenspraak: Gelukkige tieners scheiden vaker

Je zou verwachten dat gelukkige tieners later gelukkige volwassenen worden. Dat is gedeeltelijk waar: in het algemeen worden gelukkige tieners later gelukkiger als volwassene. Onderzoekers van de University of Cambridge volgden 2.776 tieners die geboren waren in 1946. Hun leerkrachten beoordeelden de kinderen toen ze 13 en 15 jaar waren op 4 aspecten van geluk: ‘is zeer populair bij andere kinderen’, ‘is buitengewoon gelukkig en tevreden’, ‘maakt heel gemakkelijk vrienden’, en ‘is zeer energiek, nooit moe’. Tieners die hoog scoorden op minstens 1 aspect van geluk, hadden als volwassene meer sociale contacten, minder psychische problemen en waren tevredener met hun leven.

Verrassend genoeg hadden tieners die hoog scoorden op 2 aspecten van geluk significant meer kans om te scheiden op volwassen leeftijd: 20% van hun huwelijken eindigde in een echtscheiding, terwijl dat bij minder gelukkige tieners 16% was.

Hoe kun je dat verklaren?

  • Gelukkige tieners trouwen vaker.
  • Gelukkige tieners en volwassenen hebben meer zelfvertrouwen en meer vrienden en familie. Zij krijgen meer steun en durven het eerder aan om te gaan scheiden.
  • Omdat ze gelukkig en succesvol zijn, is het makkelijker om een nieuwe partner te vinden.
  • Gelukkige tieners groeiden misschien op in een gelukkiger gezin en nemen dat als voorbeeld. Misschien stellen ze daarom hogere eisen aan hun eigen relatie.

Bron(nen):   The Huffington Post