De vogels van Tsjernobyl zijn groter en fitter

Tsjernobyl 1986, de kernreactor ontploft. Het hele gebied wordt afgesloten, alleen vogels zijn niet tegen te houden. De hoge dosis straling veroorzaakt een ecologische ramp. Nu blijkt dat de vogels in het gebied zich hebben aangepast aan het hoge stralingsniveau. Franse onderzoekers schrijven in het vakblad Functional Ecology dat zij 150 van 16 soorten vogels hebben gevangen in het afgesloten gedeelte rondom Tsjernobyl. Het bloed, de veren en sperma van de vogels werden onderzocht en de vogels werden gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat de vogels 'fitter en groter' zijn dan vogels van verderop. De onderzoekers constateerden ook de aanwezigheid van een anti-oxidant in het bloed: glutathion. Deze detoxificant komt normaal gesproken alleen bij zoogdieren voor en zorgt ervoor dat we schadelijke stoffen uitscheiden en beschermt zelfs tegen schade aan genetisch materiaal. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat de vogels snel evolueren: De vogels met veel gluthathion in het bloed overleefden de straling en gaven de eigenschap door aan hun jongen. Dat de vogels groter waren, schrijven de wetenschappers toe aan een gebrek aan roofdieren in het gebied. De onderzoekers richten nu hun blik op de vogels rond Fukushima.

Bron(nen):   Metro      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Kortom: radioactieve straling is niet half zo gevaarlijk als werd gedacht.

  • Pietje_Precies

   ik zag onlangs nog een aflevering van Top Gear, waar Jeremy midden in Tjernobyl zonder peut zat
   (ze moesten 20 liter benzine opmaken in 60 km met een 1:23 autootje en wie faalde kwam in Tjernobyl terecht)
   geniale aflevering, en ze reden op een paar honderd meter van de reactor.

   (in antwoord op Meester Proper)
  • jan

   gedacht, je bedoeld gepropageerd door enkele multinationals en staten, die hun toekomstige inkomen drastisch tot nul zagen reduceren, omdat kernenergie (de duurzaamste, milieu vriendelijkste, veiligste, goedkoopste bron van energie) die hele markt kon en kan overnemen.

   (in antwoord op Meester Proper)
 2. harrr

  De radioactive straling in tsjernobyl is helemaal niet zo hoog.
  De meestel vulkanische stranden hebben het 10-voudige aan achtergrondstraling.

 3. Johan Vermeulen

  “Deze detoxificant komt normaal gesproken alleen bij zoogdieren voor”

  In de vogels moet het toch ook al in lichte mate voorkomen, want het kan niet binnen enkele jaren door toevallige mutatie ontstaan.
  Als het voor komt, dan vindt selectie plaats op die anti-oxidant, en zullen alleen de vogels met de hoogste hoeveelheid overleven. Zo krijgt de populatie in zijn geheel een hoge hoeveelheid van deze stof in zijn bloed en kan beter tegen de straling.
  Zo werkt het volgens mij.

 4. Marg00tje

  Dat is mooi. Dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken over de derde wereldoorlog. Alles lost dus vanzelf natuurlijk op.

 5. Vogelbeest

  Voor de hoera-roepers hieronder: Darwinistisch gezien hebben alleen vogels met een hoog glutathion-niveau het overleeft/of toch in ieder geval zich weten voort te planten. Waarschijnlijk zijn alle vogels met een relatief lager glutathion-gehalte overleden. Voor vogels alleen interessant als je op Marianne Thieme stemt, maar voor de rest van ons nagenoeg onbelangrijk.
  Zodra de mensen zich niet voort kunnen planten, of nog veel erger, bij bosjes om beginnen te vallen is het wél belangrijk.
  Hoewel een niet al te hoge dosis straling op langere termijn evolutionair gezien erg gunst is zijn de meeste mensen niet blij met de gevolgen op de direct geaffecteerden.

  • Johan Vermeulen

   Vraag aan Vogelbeest: Waarom is enige straling op de lange termijn gunstig?

   Ik vermoed: omdat dit meer genetische afwijkingen veroorzaakt, en er dus sneller een aanpassing plaats vindt aan nieuwe leef-omstandigheden?

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan