Laat dat sapje bij het ontbijt maar achterwege

Twee teams van Britse onderzoekers hebben ontdekt dat sap helemaal niet zo gezond is. In plaats daarvan kun je beter gedroogd fruit eten. Sap bevat teveel suiker. Dat is zeker het geval bij sap uit een pak, maar nu is aangetoond dat ook in een glas versgeperst sap 5 theelepels suiker zitten. Door het persen wordt de natuurlijke suiker geconcentreerd. Dat is 2/3 van de hoeveelheid suiker die in een blikje frisdrank zit en kan dus ook bijdragen aan overgewicht en veranderingen in de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling.

Het is dus niet slim om je dagelijkse portie vers fruit te vervangen door sappen of ontbijtdranken waar volgens de fabrikant fruit in zit. Wil je dat het gezond is? Dan moet je het sap aanlengen met 4 delen water.

In een andere studie ontdekten onderzoekers dat gedroogde vruchten evenveel antioxidanten, polyfenolen en voedingsstoffen bevatten als normaal fruit. Zij stelden vast dat gedroogde vruchten kanker, stofwisselingsziekten (zoals diabetes) en hartproblemen kunnen helpen voorkomen. Gedroogde vruchten zijn ook een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph