Waarom je nooit babyduiven ziet

Je ziet duiven overal in de binnensteden rondvliegen en hun buikje rond snacken bij de friettent. Maar heb je ooit een duivenkuikentje gezien?

De duif die gretig op een pizzakorst knabbelt heet stadsduif (Columba livia domestica), een ondersoort van de rotsduif. Zijn voorvader nestelde in rotsachtige bergspleten. De stadsduif maakt zijn nest in randen en holtes in de top van gebouwen.

De babyduiven kun je alleen zien in hun nest. Als ze na ongeveer een maand het nest verlaten zijn ze al behoorlijk groot en lijken ze meer op volwassen vogels dan op kuikens.

"Duiven worden naakt geboren en moeten veren krijgen voordat ze het nest kunnen verlaten", legt Martin Fowlie van de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) uit. "Ze blijven in hun nest totdat ze kunnen vliegen zoals andere nestbouwende soorten."

Bron(nen):   IFL Science