Prikpil zorgt voor meer hiv-infecties in Afrika

Het gebruik van één van de meest populaire anticonceptiemiddelen in Afrika, de prikpil, verdubbelt de kans dat vrouwen besmet raken met hiv. En als een hiv-positieve vrouw dit middel gebruikt, dan heeft haar mannelijke partner 2 keer zoveel kans om besmet te raken dan wanneer ze geen anticonceptie gebruikt. Dat is gebleken uit een onderzoek onder 3.800 paren in Botswana, Kenia, Rwanda, Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda en Zambia.

Dit plaatst Afrikaanse vrouwen voor een dilemma. Velen hebben last van bloedingen, infecties of sterven in het kraambed na een onbedoelde zwangerschap. Effectieve en betaalbare voorbehoedsmiddelen zijn daarom van groot belang. Een en ander heeft voor gevolg dat de WHO haar aanbevelingen voor het gebruik van anticonceptie waarschijnlijk zal herzien.

Waarom deze vorm van anticonceptie het besmettingsgevaar vergroot is nog niet duidelijk. Wel bleek uit de studie dat het niet ligt aan het minder vaak gebruiken van een condoom. De progestageenhormonen in de injecties lijken een fysiologisch effect te hebben, maar hormonale veranderingen in het genitaal weefsel of in het slijmvlies van de vagina zijn niet overtuigend aangetoond. Het is mogelijk dat progestageen leidt tot immunologische veranderingen in de vagina en baarmoederhals en misschien vergroot het ook wel het vermogen van het HIV-virus om zichzelf te repliceren. Er zijn ook aanwijzingen dat de pil de kans op infectie met het hiv-virus vergroot, maar daar zijn nog niet voldoende gegevens over.

Bron(nen):   New York Times