Kan 1 goede hallucinerende trip je een leven lang een leuker mens maken?

We denken dat je persoonlijkheid zo rond de 30 vastligt. Maar een interessant experiment van de John Hopkins University wekt daaraan streke twijfel. Een groep proefpersonen onderging een trip met behulp van geestige paddenstoelen met als werkzame stof psilocybin. Minstens een jaar lang bleef een verandering merkbaar in hun persoonlijkheid. Ten goede. Ze waren - gemiddeld - met name opener, minder geremd, vrijer.
Minstens een jaar, staat er, want zo lang duurde de studie. Er is een goede kans dat de verbeteringen blijvend zullen blijken. Openheid, of het gebrek daaraan, is een van de centrale karaktertrekken van de mens. Openheid maakt je bereikbaar voor anderen, maar ook voor kunst, nieuwe ervaringen en andere meningen.
Het succes van het experiment heeft geleid tot een vervolg. Allereerst om te zien of psilocybin kankerpatiënten kan helpen bij hun angst en depressie.
Maar als het tot openheid en begrip leidt moet worden overwogen de stof toe te voegen aan het drinkwater in Den Haag en andere politieke centra.

Bron(nen):   The Atlantic