Mannen met een donkere stem hebben slechter zaad

Als je dit bericht hebt gelezen ga je vermoedelijk, zeker als je en vrouw bent, even de mannen na die je kent, in het echt, of van de tv. Want de mannelijke mannen, met hun diepe brombas, blijken minder zaad cellen te hebben in hun sperma dan de tenoren. De klank bedriegt dus. De lichamelijke verklaring is dat teveel testosteron leidt tot een diepe stem, maar schadelijk is voor de productie van sperma.

De evolutionaire verklaring is moeilijker. Vrouwen voelen zich, gemiddeld, aangetrokken tot mannelijke mannen. Uit overwegingen van voorplanting brengt een diepe bas hen dus op een dwaalspoor.

Een andere verklaring is dat de lagere kwaliteit van het sperma de prijs is die mannen moeten betalen voor de concurrentie met hun seksegenoten. De natuur zou ervoor zorgen dat de inspanning die een man moet leveren om een partner te krijgen in evenwicht is met het aantal bevruchtingen. Bij dieren wordt hetzelfde fenomeen waargenomen: als een mannetje dominanter wordt, gaat de kwaliteit van zijn sperma erop achteruit.

Bron(nen):   National Geografic  Scientic American